Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Colorado werden branden aangekondigd “in een oogwenk”, verstikt door sneeuw – 01/01/2022 om 06:55

Een huis verwoest door brand in Louisville, Colorado.  30 december 2021 (GETTY IMAGES NOORD-AMERIKA / Marc Piscotty)

Een huis verwoest door brand in Louisville, Colorado. 30 december 2021 (GETTY IMAGES NOORD-AMERIKA / Marc Piscotty)

Branden die “in een oogwenk” hele buurten in de Amerikaanse staat Colorado verwoestten, werden van vrijdag op zaterdag geblust, waarbij zware sneeuw de laatste sintels verstikte.

Minstens 500 huizen kwamen in rook op en tienduizenden werden gedwongen te vluchten, maar tot nu toe zijn er geen doden gemeld, een “wonder” volgens gouverneur Jared Polis.

De schade is niet minder zichtbaar: op de luchtfoto’s zijn hele straten niets meer dan hopen vliegas. De brand trof, in tegenstelling tot eerdere branden, de buitenwijken, niet alleen landelijke gebieden.

“Families hadden maar een paar minuten om alles wat ze konden – hun dieren en kinderen – in de auto te zetten en te vertrekken”, zei Jared Polis vrijdag op een persconferentie.

Het gebeurde “in een oogwenk”, zei hij.

Grote vlammen trokken donderdag door de lucht, aangedreven door harde wind van 160 km/u. De brand is naar verluidt veroorzaakt door hoogspanningskabels die op kale grond zijn gevallen.

Het definitieve aantal verwoeste huizen is nog niet bekend. Boulder County Sheriff Joe Bailey schatte het aantal vrijdag op meer dan 500 en zei dat hij “niet verbaasd zou zijn als het aantal meer dan 1.000 was”.

Structuren gestript door brand in Superior Township in Boulder County, Colorado, 30 december 2021 (AFP/Jason Connolly)

Structuren gestript door brand in Superior Township in Boulder County, Colorado, 30 december 2021 (AFP/Jason Connolly)

Hij legde uit dat het vuur “mozaïek” verbrandde, waardoor sommige gebieden werden gespaard voor de vernietiging van naburige huizen.

“Als je de verwoesting ziet, is het verrassend dat je geen lijst hebt van 100 vermiste mensen, maar die heb je niet”, zei de sheriff.

READ  De aardbeving in Lima beving met een kracht van 6

In een oproep aan gouverneur Polis beloofde president Joe Biden dat “alles zal worden gedaan om onmiddellijke hulp te bieden aan de getroffen mensen en bevolking”, aldus het Witte Huis. Biden gaf opdracht om federale hulp aan Colorado te betalen.

– Sneeuwval –

Op vrijdag rustte een laag sneeuw op de as van deze verwoestende branden, in schril contrast met de oven van de vorige dag.

De US Weather Service (NWS) heeft een deel van deze westelijke bergachtige staat alert gemaakt op een winterstorm en heeft de komende dagen zware regen voorspeld.

Superior City, Colorado (westelijke VS), vloog in brand op 30 december 2021 (AFP/Jason Connolly)

Superior City, Colorado (westelijke VS), vloog in brand op 30 december 2021 (AFP/Jason Connolly)

Joe Bailey zei dat deze sneeuw “ons echt zou helpen”, en zei dat hij niet langer verwacht dat het vuur zou beginnen.

En de lokale autoriteiten hebben ’s nachts een deel van de uitzettingsbevelen opgeheven.

Maar plaatsen als Superior, met 13.000 inwoners, wordt nog steeds de toegang geweigerd.

Townshipman Patrick Kilbride, 72, was aan het werk toen hem werd bevolen te evacueren, maar kon alleen zijn auto en kleding redden. “Er bleef alleen as over” van het huis waar hij drie decennia woonde, vertelde hij aan de Denver Post.

Mensen die in Superior wonen, samen met de naar schatting 20.000 inwoners van Louisville, hebben de opdracht gekregen om kraanwater te koken of flessen te gebruiken, terwijl steden onbehandeld water gebruiken om branden te bestrijden.

– Historische droogte –

Net als een groot deel van het Amerikaanse Westen kampt Colorado, een toch al droge staat, al enkele jaren met uitzonderlijke droogte.

Satellietbeeld van branden in de buurt van de steden Superior en Louisville, Colorado op 30 december 2021 (Satellietbeeld © 2021 Maxar Technologies/-)

Satellietbeeld van branden in de buurt van de steden Superior en Louisville, Colorado op 30 december 2021 (Satellietbeeld © 2021 Maxar Technologies/-)

Met de opwarming van de aarde zullen de intensiteit en frequentie van droogtes en hittegolven waarschijnlijk toenemen, waardoor de ideale omstandigheden voor bosbranden of bosbranden blijven ontstaan. Het Amerikaanse Westen heeft de afgelopen jaren te maken gehad met ongekende branden, met name in Californië en Oregon.

Voor Daniel Swain, een meteoroloog aan de Universiteit van Californië, is het “moeilijk te geloven” dat deze branden in december plaatsvinden, een periode die normaal gesproken niet bevorderlijk is voor dit soort gebeurtenissen in de regio.

“Maar neem een ​​herfst van recordhitte en droogte, slechts vijf centimeter sneeuw tot nu toe dit seizoen, en voeg een storm toe met zeer steile windstoten… en het resultaat is zeer gevaarlijke, zeer snel bewegende branden”, schreef de onderzoeker. in een tweet op Twitter.

led / chp / roc