Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Brazilië schortte Telegram de rechtsgang op

In Brazilië schortte Telegram de rechtsgang op

Een Braziliaanse rechter heeft op zaterdag 29 april de schorsing in het land van online berichtenverkeer Telegram, dat onlangs besloot de autoriteiten geen gegevens te verstrekken over neonazistische groepen die actief zijn op het platform, nietig verklaard, aldus een federale rechtbank.

De rechter was van oordeel dat deze opmerking in het hele land niet gold “Het is niet redelijk”omdat het van invloed is ‘Communicatievrijheid voor duizenden mensen die niets te maken hebben met de onderzochte feiten’De Federal District Court 2, gevestigd in Rio de Janeiro, zei in een verklaring.

Hij steunde echter de dagelijkse boete van een miljoen riyals ($ 198.000) die door de rechter in eerste aanleg aan het bedrijf werd opgelegd totdat het de vereiste informatie verstrekt.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Telegram verboden in Brazilië, een nieuwe fase in de roerige geschiedenis van de app in dit land

De federale politie en het bureau van de Braziliaanse procureur-generaal hebben Telegram gevraagd om persoonlijke gegevens te verstrekken over alle leden van de Braziliaanse antisemitische beweging en de antisemitische frontorganisaties, die de autoriteiten de afgelopen maanden in verband hebben gebracht met aanvallen op scholen.

Populaire applicatie voor Bolsonaro-supporters

In november 2022 doodde een 16-jarige tiener vier mensen en verwondde twaalf mensen op twee scholen in de staat Espiritu Santo, in het zuidoosten van Brazilië. de man “Misschien ben je lid van extremistische groeperingen op Telegram, waar neonazistisch materiaal is gedeeld, samen met uitzendingen van tutorials over doden en het maken van IED’s, en video’s van gewelddadige sterfgevallen.”aldus de rechtbank.

READ  De Europese Unie wil haar gasinvoer uit Azerbeidzjan "verdubbelen" om zich te bevrijden van de Russen

Het bedrijf, gevestigd in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten en geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden, voerde donderdag in een verklaring aan dat de gevraagde informatie “Technologisch onbereikbaar” Ze kondigde aan dat ze zou hervatten.

Lees ook: Rellen in Brazilië: op sociale netwerken, een poging tot een georganiseerde opstand in de openbaarheid

In maart 2022 had een rechter in het Hooggerechtshof van Brazilië al gedreigd Telegram te verbannen voor “Niet-nakoming van gerechtelijke bevelen”waaronder het verzoek om opschorting van het account van Alan dos Santos, een blogger die de voormalige extreemrechtse president Jair Bolsonaro steunt, tegen wie een onderzoek loopt wegens verkeerde informatie.

Brazilië is een van de belangrijkste markten waar Telegram marktaandeel probeert te winnen ten opzichte van rivaal WhatsApp, dat door bijna de hele bevolking wordt gebruikt. De app werd en wordt nog steeds veel gebruikt, vooral door aanhangers van Jair Bolsonaro: de voormalige president heeft meer dan een miljoen abonnees op het platform, waar hij nog steeds zeer actief is.

De wereld met Agence France-Presse