Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Australië demonstreerden duizenden mensen ter ondersteuning van de hervorming van het inheemse recht

In Australië demonstreerden duizenden mensen ter ondersteuning van de hervorming van het inheemse recht

Ze gingen de straat op om de historische hervorming van de inheemse rechten te verdedigen, waarover op 14 oktober een referendum zal plaatsvinden. Duizenden mensen namen op zondag 17 september deel aan demonstraties in heel Australië in verschillende grote steden. Lopen voor ja (“March for Yes”) voorafgaand aan deze stemming, die inheemse Australiërs het grondwettelijke recht zou kunnen geven om geraadpleegd te worden over beleid dat hen aangaat.

Meer dan tweehonderd jaar na het Britse kolonialisme is de levensverwachting van de Aboriginals – wier voorouders ongeveer 60.000 jaar op het continent hebben gewoond – lager dan die van andere Australiërs, en is de kans groter dat ze in de gevangenis sterven.

“Ik denk dat we een stem in het Parlement nodig hebben, het is tijd.”zei Laurel Johnson, een 58-jarige gepensioneerde die werkt in inheemse gemeenschapsdiensten en zich aansloot bij honderden mensen die de mars in Sydney bijwoonden. Cameron Lum, 34, zei dat hij meedeed aan de mars in Sydney om haar te steunen “Verandering is al veel te laat in dit land.”. “Ik geloof dat dit de weg vrijmaakt voor enorme politieke veranderingen onder leiding van First Nation-volkeren.”-Heb je het aangekondigd?

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees In Australië vindt een referendum plaats over de erkenning van First Nations-volkeren in de grondwet

Verplicht stemmen

Yes-aanhangers verzamelden zich ook in Melbourne, Canberra, Perth, Brisbane, Darwin, Hobart en Alice Springs. Ze zeggen dat dit symbolische hervormingsproject van de centrumlinkse regering van premier Anthony Albanese, als het wordt aangenomen, deze ongelijkheden zou helpen aanpakken.

READ  Duizenden Russen kiezen voor ballingschap

Uit recente opiniepeilingen blijkt echter dat ongeveer 60% van de kiezers tegen hervormingen is, wat een bijna ommekeer betekent ten opzichte van vorig jaar. Tegenstanders van het voorstel zeggen dat het speciale privileges zou geven aan de inheemse bevolking en tegelijkertijd een onnodige laag bureaucratie zou toevoegen. Zij betreuren het gebrek aan details over de hervorming die het Parlement zal doorvoeren in geval van een ja-stem.

Om deze hervorming door te voeren, moet deze in een referendum de steun van een meerderheid in heel Australië krijgen, maar ook een meerderheid in ten minste vier van de zes staten. Stemmen is verplicht en niet-stemmers zonder geldige reden riskeren een boete van A$20.

De wereld met Agence France-Presse