Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘Ik zou liever hier lijden dan daarheen te gaan en een mens te doden’, een pleidooi van Russen die om hulp vluchten

‘Ik zou liever hier lijden dan daarheen te gaan en een mens te doden’, een pleidooi van Russen die om hulp vluchten

Voor westerse landen die te maken hebben met een grote en groeiende Russische diaspora zijn Russische soldaten een bijzondere zorg: zijn zij spionnen? Oorlogsmisdadigers? Of helden? Over het geheel genomen zijn de asielaanvragen van Russische burgers toegenomen sinds de invasie van Oekraïne, maar slechts weinigen hebben bescherming gekregen. Beleidsmakers blijven verdeeld over de vraag of Russen in ballingschap moeten worden gezien als potentiële troeven of als een risico voor de nationale veiligheid.

Gevallen van desertie bij Russische rechtbanken werden zes keer zo hoog veroordeeld

Volgens een artikel gepubliceerd door de onafhankelijke Russische media MediaZona, gerapporteerd door Associated Press, zijn de gevallen van desertie, de ernstigste aanklacht, vorig jaar verzesvoudigd. Een recordaantal mensen dat probeert over te lopen – meer dan 500 in de eerste twee maanden van dit jaar – neemt contact op met Edit Lysum, een groep onder leiding van Russische activisten in de Republiek Georgië.

Het probleem is dat deze vluchtelingen nergens heen kunnen. “Ik leef door op jassen te slapen en te eten, ik weet niet wat. En zonder geld op zak. Het is erg frustrerend”, zei een voormalige soldaat die door de AP werd geïnterviewd. Accounts op sociale media noemen hem een ​​lafaard en een verrader. en hij zou gedood moeten worden.

Het is moeilijk om te reizen en moeilijk asiel te krijgen

De Duitse autoriteiten hebben gezegd dat Russen die de militaire dienst ontvluchten bescherming kunnen zoeken, en een Franse rechtbank oordeelde afgelopen zomer dat Russen die weigeren te vechten in aanmerking komen voor de vluchtelingenstatus. In de praktijk is het voor vluchtelingen echter lastig om asiel te krijgen. Vooral omdat de meesten van hen een paspoort hebben waarmee ze alleen naar enkele voormalige Sovjetlanden kunnen reizen, zoals Kazachstan.

READ  Oekraïne: Washington weigert een vereiste van Moscou, een officiële verklaring voor "voie diplomatique" - 26/01/2022 à 22:23

In 2022 kregen minder dan 300 Russen de vluchtelingenstatus in de Verenigde Staten. Douane- en grensbeschermingsfunctionarissen kwamen in 2023 ruim 57.000 Russen tegen aan de Amerikaanse grens, vergeleken met ongeveer 13.000 in 2021.

3.400 asielaanvragen van Russische burgers in Frankrijk in 2023

In Frankrijk zijn de asielaanvragen tussen 2022 en 2023 met meer dan 50% gestegen tot ongeveer 3.400 mensen, aldus het Franse bureau dat deze aanvragen beheert. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat Duitsland vorig jaar 7.663 eerste asielaanvragen van Russische burgers ontving, vergeleken met 2.851 in 2022.