Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoe wordt kunstmatige intelligentie gebruikt in de geneeskunde?

Hoe wordt kunstmatige intelligentie gebruikt in de geneeskunde?

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft het al mogelijk gemaakt om de oorsprong van kanker te vinden (Credit: Getty Image)

Diagnostiek, behandeling, voorspelling… Artificiële intelligentie vormt de kern van de geneeskunde van morgen. Waar zijn we vandaag

Kunstmatige intelligentie kan wonderen doen. Het bewijs hiervan is het verhaal van Wilfred, een 50-jarige man wiens oorsprong van kanker zonder deze technologie niet zou zijn gevonden. Artsen identificeerden correct tumoren in zijn hersenen, waarvan een deel dankzij een operatie kon worden verwijderd. “Ze vertelden me dat wat er in mijn hersenen zat eigenlijk kankerachtige uitzaaiingen waren, maar ze wisten niet waar het vandaan kwam”, zegt hij. in de Parijse. Voor deze kankers, primair of onbekend genoemd, is de overlevingsprognose erg slecht, omdat de behandeling deze niet kan lokaliseren.

Net als meer dan honderd patiënten profiteerde Wilfred van een algoritme ontwikkeld door het Curie Institute en getraind op een database van 20.000 RNA-patronen van borst-, colon- of longtumoren. Deze software is in staat om “kanker in een paar minuten te beschrijven, sneller dan het menselijk brein” in meer dan 98% van de gevallen, legt dr. Sarah Watson uit. Sterker nog, de tool was in staat om af te leiden “90% dat de kanker (die hij had) uit de nier kwam”, specificeert de 50-jarige man. Het was zo krachtig omdat mijn nieren, die al waren gecontroleerd, toonden geen tekenen van kanker! “. Deze techniek wordt in de praktijk nog weinig toegepast.

Kunstmatige intelligentie wordt veel gebruikt in de radiologie

“Tegenwoordig gebruiken we AI vooral voor diagnostische ondersteuning. De machine zal dingen zien die mensen niet zien, maar het is hoe dan ook altijd de arts die de uiteindelijke beslissing neemt. waren veel projecten in uitvoering.”

READ  In Rochelongue, de mysteries van een 2600 jaar oude onderwaterschat

Kunstmatige intelligentie wordt veel gebruikt op het gebied van radiologie, vooral in noodsituaties. “De AI leest de röntgenfoto’s opnieuw, detecteert wat er kapot is of niet, en stelt je zo in staat om het dubbel te controleren. Het is een interessant cognitief hulpmiddel als je om 5 uur moe bent, herkent de specialist het. Het werkt. Geweldig voor röntgenfoto’s van borst en botten. De rest is in ontwikkeling.” .”

Legt uit Jean-Emmanuel Pepault, radiotherapeut in het Europese ziekenhuis Georges Pompidou en auteur van “2041: The Saga of Medicine” (Editor’s Equators, 2023) Frankrijk 24 Een van de grootste uitdagingen van radiotherapie is het correct richten op de plaatsen die met straling zullen worden behandeld. Tot nog niet zo lang geleden namen we scanners mee die met de hand rondliepen (…). Het kan enkele uren duren. Met AI-algoritmen kunnen we dit nu in twee tot drie minuten doen. Bespaar tijd door meer tijd aan patiënten te besteden.

Voorspel het verloop van de ziekte

Projecten zijn nu gericht op het voorspellen van ziekten om ze beter te kunnen behandelen. Een algoritme dat is ontwikkeld door het Gustave Rossi Institute en de Frans-Amerikaanse start-up Auken, bijvoorbeeld, is in staat om biomarkers voor elke tumor te identificeren en de progressie van de ziekte bij patiënten te voorspellen, zegt hij. Parijse. Waardevolle hulp voor artsen die zo behandelingen op maat kunnen maken en bijstellen. Er worden tests uitgevoerd, maar er is nog een lange weg te gaan voordat deze technologie volledig operationeel is.

Op de lange termijn zou AI het mogelijk kunnen maken om de komende jaren de uitkomsten voor het voorspellen van kanker, de ziekte van Alzheimer of de ziekte van Parkinson te verbeteren. Gegevens die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt in gezondheids-, screenings- of preventiebeleid.

READ  Ontdek 10 ideeën voor gemengde salades om af te vallen zonder aan smaak in te boeten

Maar deze gegevens mogen niet worden onttrokken aan het gebruik ervan, met name door verzekeringsmaatschappijen. “Wat de persoonlijke gegevens betreft, vallen de gegevens die worden gebruikt in klinisch onderzoek door academische onderzoekers onder de Franse wetgeving, en dit stelt Laure-Abensor-Voume gerust. Het is beter gereguleerd dan wanneer u een gezondheidsapp downloadt en uw gezondheidsgegevens toevertrouwt aan een particulier bedrijf.

Ten slotte zou AI “in medische regelgeving kunnen worden gebruikt om de urgentie van het bellen naar Samu beter te classificeren”, legt dr. Laure-Abensur Voyom uit. Er wordt offshore gewerkt aan onbeheerde oproepen door een arts. “

Video – Kunstmatige intelligentie: moeten we bang zijn voor de indrukwekkende vooruitgang ervan?