Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoe werden de kolommen van “basaltleden” gevormd?

Laat deze foto zien basalt apparaten. We kunnen het vinden over de hele wereldwaar magmastromen worden uitgestoten door vulkanen gehard en afgekoeld. Deze verbazingwekkende en fascinerende structuren zijn het onderwerp geweest en zijn nog steeds het onderwerp van vele studies, zowel voor karakterisering in het veld en in het laboratorium, als voor chemische fysica en Atleet.

Een bekend voorbeeld is dit: Reuzenbrug in Ierland. Op deze plaats, zoals ook elders, kan men de kolommen van de leden zien, maar ook de doorsnedestructuur, en dus het interieur van elke zeshoekige kolom van basalt. Dit helpt om beter te begrijpen hoe deze opmerkelijke structuren worden gevormd.

In feite is de meest voorkomende verklaring voor de vorming van basaltkolommen “krimp door warmte”. Wanneer basalt uit de diepten van de aardkorst opstijgt, koelt de vaste massa af: het is nog heet, nog niet gevormd maar al vast. Vervolgens verschijnen fysieke contracten en contractiefracties en vormen de rechte contouren van de verschillende zeshoeken. De aangeboden analogie is die van droge modder die zich terugtrekt en de daken van de polygonen onthult. Organen groeien loodrecht op de randen lava stroomevenwijdig aan de temperatuurgradiënten.

Maar deze uitleg is niet genoeg voor alle waarnemingen: in de zeshoekige kolomsectie kan men soms zien circulair ontwerp. Uitstralende structuren kunnen ook vanuit het centrum optreden, ook rekening houdend met cilindrische symmetrie.

Verticaal basalt van de Giant’s Causeway, Noord-Ierland – Lara Viduto / Pixabay

Wanneer kleinschalige structuren het mogelijk maken om grootschalige structuren te begrijpen

Hoe verklaren we deze cirkelvormige en stralende structuren? Ze vertonen een vroege interne structuur van de vaste stof, in tegenstelling tot de hypothese van samentrekking van een homogene vaste stof.

READ  Hoeveel paarden zie je? Los deze geweldige psychologische test op in 10 seconden

De Materiaal kunde Geeft waardevolle aanwijzingen. In feite merken metallurgen die gespecialiseerd zijn in het harden van metaallegeringen op: Verticale structuren vergelijkbaar in hun legeringen. Onder bepaalde omstandigheden van de temperatuurgradiënt vertoont het grensvlak tussen de vloeistof en de vaste stof “vingers”: de vingers van de vaste stof ontwikkelen zich en bewegen naar voren in de vloeistof. Ze solderen uiteindelijk aan elkaar, waardoor de leden knallen. Mogelijke omgekeerde thermische krimp van de vaste massa kan, afhankelijk van het geval, leiden tot het loskomen van eerder gevormde prisma’s.

Het bovenstaande vingermechanisme kan spelen in het geval van de post vulkanische rotsen : maakt het mogelijk om de cirkelvormige en uitstralende structuren te verklaren, evenals de grote organisatie van de stromen waar de twee mechanismen (contractie/getal) kunnen spelen, en tot slot de eigenschappen van Soort speciale apparaten Ontdekt in een terril bij La Ricamarie Saint-ÉtienneSteenkool blijft in de zandsteen en argiliet verbranden en vormen magma.

Deze analyse is geschreven door Bernard Gay, onderzoeksprofessor aan de École Mines Saint-Etienne – Institut Mines-Télécom.
Het originele artikel is gepubliceerd op Gesprek.