Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoe verklaren we extreme weersverschijnselen?

gepubliceerd

Bijwerken

Videolengte: 7 minuten

frankrijkinfo
Artikel door

C. Benzina, A. Etienne, R.; Massini, S.; Perpett-Justitie, S.; Khaldoun – frankrijkinfo

Frankrijk tv’s

Zware regenval en overstromingen treffen Europese landen hard, zoals Duitsland en België. Deze verschijnselen nemen toe. Hervé Le Triot, klimaatwetenschapper, was om 23.00 uur te gast.

De afgelopen dagen hebben stortregens landen als Duitsland en België getroffen. De menselijke en materiële verliezen zijn aanzienlijk. Hoe verklaren we deze verschijnselen? Ten eerste een plotselinge overstroming: het equivalent van twee maanden regen in twee dagen. Zowel in België als in Duitsland heeft het in mei al flink geregend en kon de bodem het extra water niet opnemen. “Het hele systeem zal verzadigd raken en het zal wegdraaien. Het water zal gaan waar het kan gaan, voor stedelijke gebieden zijn het de straten die in rivieren veranderen”Hydroloog Emma Hazza legt uit.

Sommige geografische kenmerken bemoeilijken de situatie. De stad Luik (België) is zwaar getroffen en ligt aan de samenvloeiing van verschillende rivieren, die elk de vloed van de andere voeden. Verstedelijking is een andere verzwarende factor voor overstromingen. “Elke grond die wordt gebouwd, is grond die de overtollige regen niet kan opnemen.”François Jimin, onderzoeker en lid van het IPCC (Expert Group on Climate) legt uit. Een andere verergerende factor waar wetenschappers op hebben gewezen: de opwarming van de aarde. “We hebben te maken met problemen die van nature kunnen optreden, maar wat het verschil maakt, is dat ze terugkeren. Ze komen in alle landen van de planeet voor. Ze komen steeds vaker en ernstiger terug. En er is reden om aan te nemen dat dit de kas zou kunnen zijn effect. De planeet wordt niet koud. Als je een atmosfeer hebt Hoe warmer je bent, hoe meer water je vasthoudt. “Klimaatwetenschapper Herve Le Triot analyseert het.

READ  Volgens de wetenschap is dit de beste dag om je hoogtepunt te bereiken
Het nieuws

Al het nieuws in de video

Ontvang het meeste van ons nieuws met onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief abonnement

Lidwoord over hetzelfde onderwerp

gezien vanuit Europa

Elke dag selecteert het Franceinfo-kanaal inhoud van Europese audiovisuele media, leden van Eurovisie. Deze inhoud wordt gepubliceerd in het Engels of Frans.