Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoe verbeter je (echt) je geheugencapaciteit?

⇧ [VIDÉO] Misschien vind je deze partnerinhoud ook leuk (na reclame)

Of het nu gaat om het herzien van een test, het onthouden van een moment uit het verleden of het invoeren van een bankkaartcode, in ons dagelijks leven wordt voortdurend een beroep gedaan op het geheugen. Hier volgen enkele tips om uw geheugencapaciteit op korte en lange termijn te verbeteren.

Het is eerst nodig om te begrijpen wat geheugen is en wat de verschillende soorten zijn. Deze vijf geheugensystemen werken samen bij het uitvoeren van de functies van het geheugen, namelijk het opnemen van nieuwe informatie (codering), het bewaren ervan (opslag) en het ophalen (ophalen), volgens B2V Memories Observatorium.

Procedureel geheugen is gerelateerd aan het leren en opslaan van kennis, dat geautomatiseerd is geworden. Fietsen of een muziekinstrument bespelen maakt bijvoorbeeld deel uit van dit type langetermijngeheugen. Sensorisch (of sensorisch) geheugen maakt het onthouden van geuren, smaken, vormen en geluiden mogelijk. Semantisch geheugen heeft betrekking op verzamelde kennis over de wereld en zichzelf. Het kortetermijnwerkgeheugen wordt gebruikt om een ​​vraag te berekenen of te beantwoorden of een probleem op te lossen. Ten slotte bewaart het episodisch geheugen belangrijke (langetermijn)gebeurtenissen in ons leven en stelt het ons in staat om onszelf in de toekomst te projecteren.

© B2V Memories Observatorium

de ” plaats methode (of “locatiemethode” of zelfs “geheugenpaleis”) is de eerste bekende truc in de geschiedenis om het onthouden te vergemakkelijken. Het was een enorm succes van de oudheid tot de renaissance en wordt nog steeds geciteerd in herinneringsboeken. De methode bestaat uit de mentale representatie van de te leren elementen, waarbij ze elk op een bepaalde plaats worden geplaatst. Om de volgorde van de elementen te onthouden, hoef je alleen maar een pad te bouwen dat door deze plaatsen gaat.

Adopteer een gezonde levensstijl

Er zijn veel manieren om zijn geheugencapaciteit te verbeteren, met wetenschappelijke studies ondersteund. Over het algemeen speelt een gezonde levensstijl een belangrijke rol bij het opslaan van informatie: slaap voldoende, beweeg en vermijd overmatige inname van suikers en verzadigde vetten (vlees, boter, zuivelproducten).

READ  Een sterke zonnestorm kan het internet enkele weken platleggen

In een groep ouderen, En zo werd het getoond Lopen ging gepaard met een toename van de grootte van de hippocampus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen. De resultaten bleven significant voor wandelactiviteiten met een lage intensiteit, onafhankelijk van activiteiten met een matige tot hoge intensiteit. Dus wandelen kan de “spieren” van de hersenen helpen! Natuurlijk gaat het Hetzelfde voor sport In het algemeen, wat helpt om de bloedstroom in de hersenen te verhogen en de productie van noradrenaline te stimuleren (dat een speciale rol speelt in het aandachtsproces).

Met betrekking tot voedsel kunnen verzadigde vetten en suikerhoudende producten (inclusief frisdrank) schadelijk zijn voor intellectuele prestaties. studie toonde aan dat dagelijkse vetinname niet geassocieerd was met intellectuele prestaties, maar dat hoe hoger de inname van verzadigd vet, hoe minder geheugeneffectiviteit in de tijd. Merk op dat de studie uitsluitend keek naar vrouwen van 65 jaar of ouder (6000, gedurende ongeveer tien jaar).

in 2016, een andere studie Vergelijkbare resultaten werden getoond bij ratten die te veel van suiker aten: Algemene resultaten geven aan dat vloeibare suiker snel centrale en perifere markers van ontsteking kan verhogen [dans les zones du cerveau cruciales pour la mémoire]in verband met hyperglykemie, wat mogelijk verband houdt met geheugenstoornissen bij muizen Schrijf onderzoekers.

Spelen, jezelf voorstellen, tekenen… er is voor ieder wat wils!

Welke technieken moet je concreet toepassen om je geheugen te verbeteren? ” spel en werk “,” Antwoord Matthew Henselin, neuropsycholoog en docent psychologie aan Amiens. bijvoorbeeld, ” Het is gemakkelijker om een ​​recept te onthouden als we het zelf maken dan om het te lezen. Werk omvat de circuits van de hersenen voor beweging en planning, wat persoonlijke toewijding vereist Kortom, deze modus operandi omvat procedurele en perceptuele herinneringen, die een bijzonder effectieve leermethode blijven.

READ  ExoMars Orbiter heeft naar verluidt water gespot in de 'Grand Canyon' van Mars

Idem voor spellen: Ze kunnen het leren vergemakkelijken, vooral als het om een ​​werkwoord gaat. Afhankelijk van hun regels en context, voegen ze nuttige componenten, zoals humor, originaliteit en geweldige persoonlijkheid toe aan bepaalde spelwerelden. Creatief zijn fixeert in de geest wat je hebt geproduceerd en vereist vaak een inspanning om de items die je uit het hoofd hebt geleerd te onthouden. Al deze invloeden vormen samen een geslaagde cocktail voor krachtig leren Het is dus mogelijk om je hersenen te ontwikkelen terwijl je plezier hebt.

Sebastien Martinez, de Franse geheugenkampioen van 2015, legt de SEL-methode uit (Salt, Childhood, Link):

Herhaling is de sleutel tot hersentraining en eenvoudige technieken kunnen nuttig zijn. Oefen bijvoorbeeld elke avond om de draad van je dag weer op te bouwen: wat je deed, wat je zei, enz. Dit maakt het mogelijk om bruikbare herstelpaden te bouwen om een ​​ander idee te herstellen. B2V Notes Monitor vat de verschillende benaderingen van examenbeoordeling samen:

recensie recensie tips
© B2V Memories Observatorium

volgens een Canadese studie Gepubliceerd in 2018, “Een foto zegt meer dan duizend woorden.” In feite zal het tekenen van informatie in plaats van het te schrijven het gemakkelijker in onze hersenen verankeren. Volgens de onderzoekers omvat tekenen meerdere vormen van geheugen (visueel, ruimtelijk, verbaal, enz.) Die helpen meer hersengebieden te activeren voor opslag. Dit is een betrouwbaar en herhaalbaar middel om de prestaties te verbeteren en de winst zal groter zijn dan de andere eerder genoemde technieken.

geheugen tekentest
In meerdere onderzoeken bij volwassenen, de proportie woorden die worden onthouden volgens codeerinstructies om kenmerken te tekenen, schrijven, visualiseren, zien of op een rijtje te zetten die verband houden met de doelwoorden die moeten worden onthouden. In alle gevallen was het beter om de woorden te onthouden die tijdens het coderen werden getekend. © Wams, Mead en Fernandez. 2018

In januari 2022, Onderzoekers van de Bar-Ilan University In Israël werd aangetoond dat het visuele geheugen van afbeeldingen wordt beïnvloed door de grootte van de afbeelding op het netvlies. Voor elke uitgevoerde test ontdekten ze dat grote afbeeldingen beter worden onthouden (1,5 keer meer) dan kleine afbeeldingen.

READ  ce que l'on sait sur les symptômes du variant

Neem de tijd om te rusten om het geheugen te verbeteren

U kunt ook voor uw geheugen zorgen… door niets te doen! In feite is het nodig om onze hersenen “rust”-lussen te geven om herinneringen beter te coderen. In feite is het niet in rust omdat het wordt geconsumeerd Slechts 5% minder van onze energiebronnen dan wanneer hij intellectueel werk zou doen. Het is ook belangrijk om voldoende te slapen, omdat slaap het geheugen versterkt door de piek van de langzame golf (diepe slaapfase).

Studie van de Northwestern University Gepubliceerd januari 2022 Hij ging zelfs nog verder door het effect van geheugenreactivering tijdens de slaap op het kennen van de namen van gezichten te documenteren. Voor het eerst leerden de deelnemers 80 associaties voor een gezichtsnaam. Terwijl ze sliepen, werd de elektrische activiteit van hun hersenen gevolgd om het slaapstadium te bepalen, en tijdens de diepe slaap werden 20 zacht gesproken namen boven achtergrondmuziek gepresenteerd. Uiteindelijk toonden de tests superieure memorisatie aan vanwege geheugenreactivering tijdens de slaap, maar alleen wanneer de slaap niet werd verstoord door geluidspresentaties.

Er zijn dus veel manieren om een ​​”olifantengeheugen” te krijgen, en iedereen zou degene moeten vinden die het beste bij hem past. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn de hersenen nooit verzadigd en is het vermogen om informatie op te slaan bijna oneindig omdat het uitbreidbaar is. Deze geheugencapaciteit wordt vertienvoudigd naarmate het vordert… Een ongelooflijk biologisch mechanisme, nietwaar?