Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het wrak van de Galleon San Jose onthult meer van zijn ontelbare schatten

Goud, smaragden, serviesgoed… geschat op enkele miljarden dollars, een Spaans schip zonk in 1708, belust op Colombia, Spanje, Boliviaanse Indianen en schatzoekers in de Verenigde Staten.

Het Colombiaanse leger heeft nooit eerder vertoonde foto’s vrijgegeven van Legendarisch galjoenwrak San Jose , een van de grootste van de Spaanse vloot, zonk drie eeuwen geleden met zijn buitengewone schatten voor de Caribische kust van het land. Volgens een officieel persbericht voerde de Colombiaanse marine vier observatiecampagnes uit op een diepte van ongeveer 950 meter, met behulp van hightech apparatuur, met name een op afstand bestuurbaar voertuig, om de status van het wrak te controleren.

Dit werk werd uitgevoerd onder toezicht van het Ministerie van Cultuur, Hij maakte het mogelijk om te verifiëren dat het Galjoenschip San Jose Het heeft geen enkele inmenging of wijziging ondergaan als gevolg van menselijk handelen.”. Op deze foto’s zien we in het onderste deel van het water gietijzeren kanonnen, stukken keramisch bestek, aardewerk, glazen flessen en ook stukken die schijnbaar van goud zijn gemaakt. We zien ook een deel van de boeg van het schip bedekt met zeewier en schelpen, en de overblijfselen van de romp.

“Dankzij de technologische uitrusting en het werk van de Colombiaanse marine konden we foto’s maken van de galjoenen San Jose met een nooit eerder gezien niveau van precisie, met behoud van de integriteit en bescherming, met het oog op het later extraheren van dit menselijk erfgoed”Welkom voorzitter Evan Duque. “Tijdens deze monitoringcampagnes werden twee wrakken geïdentificeerd in een ander nabijgelegen gebied”, aldus de Colombiaanse autoriteiten. Het wordt een zeilschip uit de koloniale tijd en een schoener uit het Republikeinse tijdperk.

READ  Macron zegt "diep bezorgd" te zijn en roept op tot "de-escalatie"

Er zullen nog 13 te verkennen locaties buiten de stad Cartagena de Indias (noordwesten) overblijven, overeenkomend met gebieden van ‘Potentieel schipbreuk’ tegelijkertijd. Het wrak van het Galleon, dat op 7 juni 1708 door de Britse vloot voor de kust van Cartagena tot zinken werd gebracht, bevat volgens deskundigen. Minstens 200 ton goud, zilver en smaragden. Experts zijn diep verdeeld over de waarde van de zending, maar we hebben het in ieder geval over meer dan 10 miljard euro.

Struikelde over het lot van de buit

Eind 2015 jaagden schatzoekers van alle religies, vooral die in de Verenigde Staten, op San Jose Decennialang had de toenmalige Colombiaanse president Juan Manuel Santos de ontdekking van de exacte locatie van het wrak aangekondigd, dankzij de unieke bronzen kanonnen met dolfijnen erop gegraveerd. Toen introduceerde de voormalige president het als: “De meest waardevolle schat ontdekt in de menselijke geschiedenis” Ze bood aan om de redding te financieren met een deel van het gevonden fortuin.

Maar zijn opvolger, Ivan Duque, beval een stopzetting van de gunning van contracten aan particuliere exploitanten om ervoor te zorgen dat de teruggevonden buit in Colombia zou blijven. De autoriteiten hebben inmiddels aangekondigd dit erfgoed in de toekomst in het Museum van Gezonken Boten te willen promoten. Aan de ene kant blijven Spanje en de Boliviaanse burgers aan de andere kant het eigendom claimen van de Galliërs die een fortuin bezaten van de onderkoning van Peru. Maar Colombia houdt vol dat de overblijfselen van de boot en de kostbare lading zijn “volledige” eigendom zijn.

READ  Politieke verlamming en de verspreiding van Covid: het presidentschap van Biden barst van alle kanten - 20/12/2021 om 22:44