Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het vliegtuig met de vice-president van Malawi aan boord verdwijnt onder mysterieuze omstandigheden van radarschermen

Het vliegtuig met de vice-president van Malawi aan boord verdwijnt onder mysterieuze omstandigheden van radarschermen

Hakim Moghaddam

Luchtverkeersleiders zijn het vliegtuig met de vice-president van Malawi, Saulos Chilima en negen andere passagiers, kort na het opstijgen op maandag 10 juni uit het oog verloren. Het vliegtuig vertrok vanuit de hoofdstad en zou aankomen in Mzuzu, 370 kilometer verderop.

Het contact met het vliegtuig werd op mysterieuze wijze halverwege de vlucht verloren. Het vliegtuig met de vice-president van Malawi, Saulos Chilima, verdween kort na het opstijgen op maandag 10 juni van de radarschermen.

Het vliegtuig – waarvan de fabrikant niet bekend was – verliet de hoofdstad Lilongwe om 09.17 uur (lokale tijd) om de stad Mzuzu in het noorden van Malawi te bereiken, 370 kilometer verderop gelegen. Dit alles na slechts 45 minuten vliegen.

De rest volgt na deze aankondiging

Slechte weersomstandigheden en slecht zicht

Maar helaas landde het vliegtuig niet op de landingsbaan in de derde stad van het land. President Lazarus Chakwera maakte ’s avonds live op televisie bekend dat de luchtverkeersleiding tijdens de vlucht elk spoor van het vliegtuig was kwijtgeraakt.

De rest volgt na deze aankondiging

Volgens zijn uitleg vroegen de luchtverkeersleiders de piloten van het vliegtuig om niet te proberen te landen of om te keren vanwege slechte weersomstandigheden en slecht zicht. De Britse krant geeft aan dat het vliegtuig kort na dit verzoek uit de bedieningsschermen verdween Wachter.

Ik weet dat deze situatie ons hart breekt. Ik weet dat we allemaal bang en ongerust zijn. Ik voel me ook angstig»Het staatshoofd maakte een beweging voordat hij eraan toevoegde: Maar ik wil je verzekeren dat ik geen middelen zal sparen om dit vliegtuig te vinden. Ik koester elk sprankje hoop dat we overlevenden zullen vinden» Hij bevestigde het voor de camera.

De rest volgt na deze aankondiging

Uitgebreide onderzoeksactiviteiten

Sinds gisteravond voert het leger uitgebreide zoekacties uit om de ruige bossen in het noorden van Malawi uit te kammen op zoek naar de overblijfselen van het vliegtuig. De autoriteiten zeiden dat ze ook hulp kregen van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Israël, die elk ‘gespecialiseerde technieken’ leverden.

Saulos Chilima, een getrouwde vader van twee kinderen, zou de begrafenis van de voormalige minister van Justitie bijwonen. De 51-jarige, vice-president van het kleine Zuid-Afrikaanse land sinds 2014, leidde voorheen het mobiele netwerk Airtel Malawi en werkte voor agrifoodgigant Unilever, zo blijkt uit zijn biografie op de website van de regering.