Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het uitroepen van de noodtoestand na de vierde vulkaanuitbarsting

Het uitroepen van de noodtoestand na de vierde vulkaanuitbarsting

Het is de vierde uitbarsting sinds december. De politie heeft zaterdagavond de noodtoestand uitgeroepen na een lava-uitbarsting uit een nieuwe vulkanische kloof op het IJslandse schiereiland Reykjanes.

Het IJslands Meteorologisch Instituut (IMO) maakte in een verklaring bekend dat “een vulkaanuitbarsting begon tussen Stora Skogfell en Hagafell op het schiereiland Reykjanes” in het zuidwesten van het land, terwijl live videobeelden een vulkaanuitbarsting, gloeiende lava en rookpluimen lieten zien.

De grootste uitbarsting van de voorgaande drie

“Volgens de eerste beoordelingen” verkregen uit deze foto’s en luchtfoto’s “wordt de uitbarsting als de belangrijkste beschouwd.” [en matière de décharge de magma] ‘Van de voorgaande drie uitbarstingen’, zei de Internationale Maritieme Organisatie, en benadrukte dat de schatting gebaseerd is op het eerste uur van ‘vulkanische activiteit’.

De IJslandse Civiele Bescherming maakte bekend dat er een helikopter was gestuurd om de nieuwe kloof nauwkeurig te lokaliseren. De politie heeft vanwege de vulkaanuitbarsting ook de noodtoestand uitgeroepen, aldus de autoriteiten. Volgens de IMO barstte er op 8 februari een lavastroom uit nabij de plaats van de vorige uitbarsting.

De lengte van de kloof wordt geschat op 2,9 km

Net na 22.00 uur GMT bevond het einde van de lavastroom zich op ongeveer 200 meter van de barrières die het oosten van het kleine kustplaatsje Grindavik beschermden – dat volgens lokale media was geëvacueerd – en bewoog zich met een snelheid van ongeveer een kilometer per uur.

Lava stroomde ook westwaarts, net als op 8 februari, en volgens de Internationale Maritieme Organisatie werd de kloof geschat op 2,9 kilometer lang.

READ  100 doden in Vancouver

Minuten voordat de vulkaan uitbarstte, bracht het IJslandse Meteorologisch Instituut een verklaring uit waarin werd gewaarschuwd voor seismische activiteit die het risico op een nieuwe uitbarsting zou vergroten.