Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het ruimtevaartuig Crew Dragon nadert het internationale ruimtestation ISS, gefotografeerd vanaf de aarde

Op 3 maart 2023 veroverde de Franse amateurastronoom Laurent Langlais het Crew Dragon-ruimtevaartuig halverwege de vlucht toen het op het punt stond aan te meren aan het International Space Station (ISS). Een geweldig en zeldzaam schot!

Het International Space Station vanaf de aarde in hoge resolutie fotograferen is inderdaad een uitdaging. Maar om dat te doen wanneer het schip op het punt staat aan te meren, is uitzonderlijk. Dit is wat de Franse amateurastronoom Laurent Langlais bereikte op 3 maart 2023 om 05:47 uur. Op dat moment naderde het Space X Crew Dragon-ruimtevaartuig, met vier astronauten aan boord, het orbitale complex. Gelukkig was de lucht helder boven het dorp Sissi (Ain 02) met weinig turbulentie. Sterker nog, het ruimtelijke rendez-vous tussen Crew-6 en zijn bestemming werd tot 70 graden boven de horizon gescrold. “Ik kon het eerst niet geloven, ik had geluk omdat Crew Dragon zo’n grote boog maakte voordat hij aanmeerde”, zegt Laurent Langelez. De astronauten hadden inderdaad te maken met een technisch probleem dat de kruising met het station vertraagde.

In deze andere versie van de afbeelding, anders georiënteerd, is een zoomlens gemaakt van Space X Crew Dragon Credit: Laurent Langelez.

Observatievenster van 4 minuten

Deze geweldige foto is een combinatie van 1875 afbeeldingen uitVideo verkregen met een telescoop met een diameter van 30 cm. Laurent had vier minuten om het moment te vereeuwigen, meer niet, want het International Space Station draait met een snelheid van 28.000 km/u rond de aarde. Zo reizen de twee objecten gedurende een zeer korte tijd door de lucht.

Om dit soort prestaties te bereiken, is Laurent Langelez een van de weinige amateurs in Frankrijk die een zelfsturende telescoop gebruikt die in staat is om de zeer snelle bewegingen van satellieten in een lage baan te volgen. Daarna draait het allemaal om voorspellingen: “Ik heb ongeveer een uur voorbereiding nodig, de weerberichten niet meegerekend”, vertrouwt Laurent.

READ  Dus hoe is deze massa ook energie?

Deze jacht, die veel geduld vereist, wordt door enkele waarnemers over de hele wereld beoefend. Een heel artikel is aan hen gewijd in Lucht en ruimte nr. 588momenteel te koop.