Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het masker buiten laten staan? Niet-Covid-burgemeesters nemen het voortouw

In sommige delen van het land waar het besmettingspercentage erg laag is, hebben veel gekozen functionarissen besloten om het masker buitenshuis te verlaten.

Indicatoren van de Covid-19-epidemie blijven afnemen in Frankrijk. Volgens gegevens van Public Health France hebben de reanimatiediensten, die de ernstigste gevallen ontvangen, deze dinsdag 2.825 patiënten ontvangen, vergeleken met 2.945 op maandag. Dat aantal zakte zondag onder de 3.000, de eerste sinds eind januari.

Landelijk blijft het besmettingspercentage ook dalen met 91 gevallen per 100.000 inwoners, een cijfer dat nul beperkt in veel gemeenten in de Provence-Alpes-Côte d’Azur, waar het vanaf nu verplicht is om buitenshuis een masker te dragen.

“Luister naar zijn inwoners”

In Cornillon-Confoux, een stad in Bouches-du-Rhône op ongeveer twintig kilometer van Marseille, werd de vraag beslist. Terwijl de stad met iets meer dan 1.300 inwoners de afgelopen vier weken geen enkel positief geval heeft gezien, heeft burgemeester Daniel Gagnon de verplichting om buitenshuis een masker te dragen via een gemeentelijke verordening ingetrokken.

“Pragmatisme en de realiteit ter plaatse betekenen dat het niet langer een plicht is om een ​​masker te dragen op ons land. De rol van een gekozen functionaris is ook om te luisteren naar zijn veelgevraagde inwoners en, meer dan dat, de rol, draagt ​​geen masker meer”, bevestigt de microfoon van BFMTV.

Van de kant van de bewoners werd dit nieuws goed ontvangen, hoewel het masker nog steeds wordt toegepast in openbare gebouwen en bij de gemeenteschool.

“Dit is heel goed nieuws, want hier wachten we al een tijdje op bovendien gaan we er direct van profiteren”, “Dit is niet erg, we hebben genoeg ruimte om geen meter van elkaar te struikelen ”, verzekeren wij onze branche veel Cornillonnais, die profiteren van de terugkeer van zonnige dagen.

geestelijke gezondheid

Naar het oosten, een paar kilometer van Nice, is nog steeds voorzichtigheid geboden in Saint-Cézaire-sur-Siagne in de Alpes-Maritimes, het departement dat de afgelopen weken duur heeft betaald voor deze ziekte. Als het infectiepercentage laag is, met minder dan 10 gevallen per 100.000 inwoners, weigert de regering momenteel onbeschermde reizen naar buiten toe te staan.

“We mogen Covid niet vergeten, want we zitten nog niet op 60, 70 of zelfs 80%, zoals sommige wetenschappers zeggen dat we kudde-immuniteit hebben. Het is absoluut noodzakelijk om het masker op te hebben of de afstand te respecteren, zelfs buiten”, legt Christian Zedet uit aan BFMTV, de burgemeester van deze stad met minder dan 4000 inwoners.

In de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, waar het besmettingspercentage is gedaald tot 61 gevallen per 100.000 inwoners, onderzoeken zo’n vijftien burgemeesters de mogelijkheid om het dragen van een masker niet verplicht te stellen.

READ  Bezorgdheid over sommige behandelingen

Nationale divisie

Bovendien beperken deze gemeentelijke ambities zich niet tot Zuid-Frankrijk. Zo wordt het in de Moezel in steden met minder dan 2500 inwoners niet meer in de open lucht toegepast. In de Maritieme Alpen was dit engagement al versoepeld op de stranden, langs de kust en in de groene ruimten.

Half mei werd Seine-et-Marne County gedwongen een stap terug te doen nadat ze had aangekondigd dat een masker optioneel zou kunnen zijn in het hele departement zodra “afstandsregels van kracht zijn”. Om deze wijziging te rechtvaardigen, verduidelijkte de prefectuur dat deze beslissing werd aangekondigd na een “verwerkingsfout”, zonder verdere details te geven.

Een tijdje geleden bevestigde minister van Volksgezondheid Olivier Veran op BFMTV dat het land “binnenkort” een punt zou bereiken waarop een masker niet langer verplicht zou zijn. “We zullen de Fransen niet vragen het masker een dag langer te dragen dan nodig is”, zei hij, terwijl hij er bij de Fransen op aandrong om ondanks alles geduld te hebben.