Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap waarschuwt voor de verdwijning van 2,5 ton uranium van een locatie in Libië

De verdwijning, die “een radiologisch gevaar kan vormen, evenals nucleaire veiligheidsproblemen”, vreest het internationale orgaan.

door
Le Figaro

gepubliceerd updaten

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie, Rafael Grossi. Evelyn Hochstein/Reuters

Dit is verwarrende en verontrustende informatie. met de huidige situatie, Reuters geraadpleegdHet Internationaal Atoomenergieagentschap heeft aangekondigd dat zijn inspecteurs de verdwijning van 2,5 ton natuurlijk uranium hebben ontdekt van een Libische nucleaire locatie die niet onder controle van de regering staat. Een vondst die dinsdag naar aanleiding van een inspectie kwam, maar aanvankelijk gepland stond voor vorig jaar. ze had Het werd uitgesteld vanwege de veiligheidssituatie in de regio. zegt het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, Rafael Grossi.

Lees ook – Nucleair: herbenoeming van de Argentijn Rafael Grossi als hoofd van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie

Daarom zal het Internationaal Atoomenergie Agentschap een onderzoek uitvoeren om de omstandigheden vast te stellen van de onttrekking van uranium aan een niet nader genoemde locatie. En om toe te voegen: “Verlies van kennis over de huidige locatie van nucleair materiaal kan een radiologisch gevaar vormen, evenals bezorgdheid over de nucleaire veiligheid.” In 2003 leidde Libië Moammar Gaddafi Het stopte met zijn kernwapenprogramma en verwierf centrifuges die zijn uraniumhoeveelheden konden vergroten. Libië heeft weinig vrede gekend sinds een door de NAVO gesteunde opstand in 2011 waarbij Gaddafi werd afgezet. Sinds 2014 wordt de politieke controle gedeeld tussen rivaliserende oosterse en westerse facties.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

READ  Meer dan veertig raketten gelanceerd door Rusland, waaronder twintig in de buurt van Kiev, werden onderschept door luchtafweergeschut