Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het eerste licht van een spectrograaf Concerto

Op 6 juli 2021 deed het Concerto-instrument (Post-Reionization CarbON CII Line en ReionisaTiOn), geïnstalleerd op de APEX Telescope, op het Chanjantor-plateau, in de Chileense Atacama-woestijn, zijn eerste waarnemingen. Volgens de twee afbeeldingen die dit artikel illustreren en geleverd zijn door ESO (European Southern Observatory). De machine, gemaakt door het Néel Institute in Grenoble en beheerd door Guilaine Lagache, een astronoom aan het Astronomisch Laboratorium in Marseille, zal verantwoordelijk zijn voor het bestuderen van het universum in een sleutelperiode van zijn evolutie, de periode van reïonisatie.

eerste licht

In staat om de hemel te scannen op frequenties tussen infrarood en radiogolven, zal het concert de straling onderzoeken die wordt uitgezonden door geïoniseerde koolstofatomen, een waardevolle tracer van stervorming, aan het begin van het kosmische tijdperk tussen 600 miljoen en 1,2 miljard jaar geleden. De spiegel van de telescoop is te klein om zeer verre sterrenstelsels afzonderlijk te kunnen zien, maar het concerto zal hun cumulatieve emissie in specifieke regio’s en tijden kunnen meten, een techniek die bekend staat als dichtheidsmapping en die voor het eerst zal worden gebruikt om de koolstoflijn te bestuderen. Het eerste licht van het concert markeert het einde van zijn installatieproces, dat begon met: Instrument levering Op de APEX website, eind maart 2021.

De Krabnevel gezien door Concerto. Credit: CONCERTO-team / A. Beilin, ESO.

Ontdek de geheimen van reïonisatie

Het concert markeert een belangrijke tijd in het universum, aangezien het een belangrijke overgang onderging van de “donkere eeuwen” naar het tijdperk van het licht. Ongeveer 600 miljoen jaar na de oerknal was het nog steeds gevuld met waterstofmist die de bijzonderheid had om ultraviolette stralen te absorberen die door de eerste sterren werden uitgezonden. Maar het werd geleidelijk duidelijk, het podium genoemd reïonisatie, zodat de fotonen vrij kunnen roteren. De redenen voor reïonisatie zijn in veel opzichten nog steeds onduidelijk, maar de eerste sterrenstelsels worden steeds meer vertegenwoordigd met kandidaat-wetenschappers die ze kunnen verklaren. Dankzij het concerto zullen astrofysici hun bijdrage aan deze belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van het universum beter kunnen begrijpen.

READ  Wetenschappers vertalen hersengolven van verlamde man in woorden