Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Moderna begint met menselijke proeven met influenza-RNA-vaccin

Geplaatst op wo 07 juli 2021 om 17:01

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna zei woensdag dat het was begonnen met menselijke proeven met een griepvaccin met behulp van messenger RNA-technologie, dezelfde technologie die wordt gebruikt in het Covid-19-vaccin.

Aan deze onderzoeken zullen 180 volwassenen deelnemen om de veiligheid en ernst van de immuunrespons te beoordelen die voortvloeit uit de injectie van dit product, mRNA-1010 genaamd.

Indien succesvol, kunnen deze proeven leiden tot een nieuwe generatie griepvaccins met betere prestaties.

De huidige griepvaccins maken gebruik van geïnactiveerde virussen die hun vermogen om infecties te veroorzaken hebben verloren, maar die nog steeds een reactie van het immuunsysteem kunnen stimuleren.

De gebruikte soort moet maanden van tevoren worden geselecteerd en de effectiviteit ligt tussen 40 en 60%.

Messenger RNA-vaccins richten zich op een klein deel van het virus – bijvoorbeeld in het geval van het coronavirus, het zogenaamde ‘spike’-eiwit. Strengen genetische instructies, messenger-RNA genaamd, worden in het lichaam geïnjecteerd en instrueren het lichaam om dat specifieke antigeen, de “piek” van het coronavirus, te maken. Dit op zichzelf ongevaarlijke punt wordt gedetecteerd door het immuunsysteem, dat antilichamen aanmaakt. Deze antistoffen kunnen dan bij een echte infectie het virus bestrijden.

Moderna hoopt dat deze technologie een snellere ontwikkeling van griepvaccins mogelijk zal maken. Verschillende stammen kunnen ook worden gericht in een enkele injectie.

Het geteste vaccin zal zich richten op influenza A-subtypes bekend als H1N1 en H3N2, evenals influenza B-, Yamagata- en Victoria-stammen.

READ  Lage temperaturen en sneeuwval in de bergen

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat griep verantwoordelijk is voor ongeveer 3 tot 5 miljoen gevallen van ernstige ziekten per jaar en voor 290.000 tot 650.000 doden.