Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het eerste beeldbewijs van een superzwaar zwart gat in het hart van onze melkweg

De internationale samenwerking van EHT-astronomen op donderdag fotografeerde de aanwezigheid van een Zwart gat Extreem massief in het hart van ons sterrenstelsel, Boogschutter A*, drie jaar na de eerste opname van een zwart gat in een ver sterrenstelsel.

Gidsen voor geleerden

Het “silhouet” van een zwart gat in de schaduw op een lichtgevende schijf van materie herinnert aan het beeld van het zwarte gat van veraf. heelal M87, die veel groter is dan de onze. Wetenschappers zien dit als bewijs dat dezelfde natuurkundige mechanismen aan het werk zijn in het hart van twee systemen van zeer verschillende grootte.

“Ik kan je een afbeelding laten zien van het Sgr A* zwarte gat in het centrum van de melkweg”, kondigde EHT-projectmanager Huib Jan Van Langevelde tijdens een persconferentie in Garching, Duitsland, juichend aan. Duitsland.

zeer dicht object

Technisch gezien kun je een zwart gat niet zien, omdat het object zo dicht is en zijn zwaartekracht zo sterk is dat zelfs licht er niet uit kan ontsnappen. Maar we kunnen het materiaal eromheen zien wervelen voordat we het doorslikken.

“We hebben direct bewijs dat dit object een zwart gat is”, legt Sarah Esson van het Harvard Center for Astrophysics uit, en beschrijft “de gaswolk (rond het zwarte gat) die radiogolven uitzendt die we hebben waargenomen.” Van zwarte gaten wordt gezegd dat ze stellair zijn als ze een paar massa’s zonnen hebben, of extreem massief als ze een massa van miljoenen of zelfs miljarden zonnen hebben.

Zijn naam is Boogschutter A*.

Boogschutter A * (Sgr A *), die zijn naam dankt aan zijn ontdekking in de richting van het sterrenbeeld Boogschutter, heeft een massa van ongeveer vier miljoen zonnen Het is 27000 lichtjaar verwijderd van de aarde. Het bestaan ​​ervan wordt aangenomen sinds 1974, met de ontdekking van een ongewone radiobron in het galactische centrum.

READ  Xiaomi Mesh System AX3000 review: een aantrekkelijke, krachtige 6-set wifi

Het EHT-netwerk, een internationaal netwerk van acht radioastronomische observatoria, had in 2019 het historische beeld van M87*, een superzwaar zwart gat met een massa van zes miljard zonsmassa’s in zijn melkwegstelsel, Messier 87, in 55 miljoen jaar gebracht. -Licht. Met zijn zonnemassa van vier miljoen is Sgr A* een vedergewicht in superzware zwarte gaten.