Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het draait allemaal om het “ontroerende” bezoek van deze komeet, na 50.000 jaar afwezigheid

deze ster van ijs en stof met de lieve naam “C/2022 E3 (ZTF)”. Dit is geweldig komeetkomt uit de limieten zonnestelsel, Hij trok het puntje van zijn staart niet dicht zon Ongeveer 50.000 jaar geleden. Een kilometer in doorsnee – een half emiraat Monaco, Dit hemellichaam is eind januari met het blote oog te zien. Het zal volgens berekeningen van astronomen deze donderdag het perihelium bereiken, dat wil zeggen het punt dat het dichtst bij de zon staat.

zal dichterbij zijn een land Volgende 1 februari, op een afstand van net geen 42 miljoen km. Maar wat onderscheidt deze komeet? Hoe kan ik dit de komende weken het beste monitoren? 20 minuten Deze ster die onze nachtelijke hemel zal versieren, wordt gezien dankzij de verlichting van Léa Griton, docent aan de Sorbonne Universiteit en onderzoeker aan het Observatorium van Parijs.

Waarom is deze komeet bijzonder?

“We hebben niet de mogelijkheid om elke dag een komeet met het blote oog waar te nemen”, merkt Léa Griton vanaf het begin op, eraan toevoegend dat dit hemellichaam “altijd erg interessant is om naar te kijken, zelfs voor amateurastronomen.” Kometen fascineren de mensheid al lang met hun staarten. De naam komt van het oud-Griekse woord voor “harige ster” en zijn bijnaam “sterbezems”. Japan. Het bijzondere van “C/2022 E3 (ZTF)” is dat het van heel ver komt. “In het zonnestelsel zijn alle objecten onderhevig aan de enorme zwaartekracht van de zon. De banen van de planeten zijn ongeveer hetzelfde, maar kometen hebben een sterk gebroken elliptische vorm”, legt de onderzoeker van het Observatorium van Parijs uit. De komeet is het verst verwijderd van zijn elliptische vorm aan de rand van het zonnestelsel.

READ  Beloningen op itemniveau in Dragonflight - World of Warcraft

Maar “kometen geven ons vaak informatie over waar ze vandaan kwamen in het zonnestelsel”, stelt Leah Gretton. Astronomen bekijken deze kometen zorgvuldig om meer te weten te komen over hun vorming en het universum. Maar het projectEuropees Ruimteagentschap Schema voor 2029 “Comet Interceptor” (Comet interceptor) zou het mogelijk moeten maken om meer te weten te komen. “We zullen een kleine ruimtesonde plaatsen op een van de evenwichtspunten rond de aarde, dat wil zeggen waar objecten op hun plaats kunnen blijven – en een komeet onderscheppen die van de andere kant van de planeet zal komen. Zonnestelsel voor de eerste keer, ‘ legt de astronoom uit. De onderzoekers willen een “proto-komeet” vastleggen die nog nooit zo dicht bij de zon is geweest. Het is dan ook een zeldzame parel, want zelfs “C/2022 E3 (ZTF)” voldoet niet aan deze criteria. “Het idee is om een ​​komeet te analyseren voordat hij in de magnetron wordt geplaatst, dicht bij de zon, omdat dit zijn samenstelling kan wijzigen”, vereenvoudigt Léa Griton.

Wat zien we als we een komeet vanaf de aarde zien?

Planeten, de Melkweg, vallende sterren, etc. Leegte Prachtig. En met hun lichteffecten worden kometen niet overgeslagen. Het zijn precies deze lichtstaarten die vanaf de aarde kunnen worden waargenomen. Léa Griton beweert dat “kometen twee staarten hebben: de ene lekt gas en de andere is gemaakt van plasma”. Terwijl ze de zon naderen, passeren kometen ook hun oven zonnewind. Een deel van zijn lichaam sublimeert, dat wil zeggen, het gaat van een vaste naar een gasvormige toestand, waardoor deze prachtige lijnen verschijnen. “Als we dichter bij de zon komen, waar temperatuur- De docent aan de Sorbonne legt uit dat de staarten hoger zijn en de zonnewind veel sterker, en dat de staarten intenser worden, waardoor we ze met het blote oog kunnen zien.

READ  "De maan zal dicht bij de horizon staan ​​om een ​​mooie foto te maken", vertelt een specialist enthousiast

“Het is heel ontroerend om een ​​komeet te observeren, het is een hemellichaam dat je nooit meer in je leven zult zien. We hebben de mogelijkheid om iets miljoenen, zelfs miljarden kilometers van ons verwijderd te zien dat zonder ons zou blijven bestaan,” Leah Gretton verzekert. Het volgende bezoek van “C/2022 E3 (ZTF) duurt 50.000 jaar.” Maar nog meer open kometen komen zelden meer dan eens in iemands leven voorbij. De beroemdste van hen, Haley, keert slechts om de 76 jaar terug en haar volgende bezoek staat gepland voor 2061.

Hoe profiteert u van deze mogelijkheid?

Voor “C/2022 E3 (ZTF)” begint de kans vanavond. Rekening houdend met de onderlinge afstand een land En de komeet, de ideale tijd om hem te observeren is rond 3 februari. Maar op de vijfde is het volle maan, dus je kunt maar beter je geluk beproeven rond 24 januari of half februari”, legt Leah Gretton uit. Vanwege de helderheid van Maan Ze kunnen erg hinderlijk zijn bij het observeren van hemellichamen die minder helder zijn dan zij – de overgrote meerderheid. Deze komeet zou echter “relatief gemakkelijk te identificeren” moeten zijn, vooral omdat hij zichtbaar zal zijn vanuit het sterrenbeeld Ursa Major.

Om dit hemellichaam beter te aanschouwen, is het het beste om weg te blijven van grote steden, aangezien lichtvervuiling alle details van de lucht uitwist. “In het Observatorium van Parijs zien we alleen de zon omdat al het andere wordt afgebroken door lichtvervuiling”, zegt Léa Griton. De meest gemotiveerde specialist moedigt investeren in een verrekijker aan: “Voor dit soort dingen kun je beter een hele goede verrekijker hebben dan een ‘goedkope’ telescoop. Die is veel praktischer om overdag te hergebruiken en ze zijn draagbaarder en laten je gemakkelijk met je handen naar het object zoeken wanneer de telescoop moet worden opgesteld en gefixeerd.” Met een goede verrekijker kunnen meerdere satellieten worden waargenomen Jupiter En zelfs cad-kijklussen Saturnus ‘, bevestigt de deskundige. Voor “C / 2022 E3 (ZTF)” zal het vooral nodig zijn om te bidden dat het weer helder is, want als de lucht vol wolken is, zal de komeet hem verraderlijk bezoeken, uit het zicht …

READ  Hier is een goed idee om de Asus Zenbook 14X OLED Space Edition te laten circuleren