Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Giftig varkenskots sleutel tot het meteorietmysterie van Mars

In 1929, een Lafayette meteorietDe Marsrots die op aarde viel, werd gevonden in een trap aan de Purdue University in Indiana (VS). Maar wat deed ze hier? Niemand had het flauwste idee… totdat een wetenschapper uit Glasgow (Schotland), bijna honderd jaar later, een nauw verband ontdekte met een gif dat varkens doet overgeven. BBC blikt terug Los een eeuwenoude puzzel op.

Volgens één theorie bracht een zwarte student een meteoriet van Mars naar voren (belangrijke nauwkeurigheid) die hij tijdens het vissen in een vijver zag landen. Maar niets leek deze hypothese te bevestigen voordat Shane O’Brien, een geochemicus aan de Universiteit van Glasgow, met onderzoek begon nadat ze in 2020 een fragment van de meteoriet had ontvangen van het Natural History Museum in Londen.

Het oorspronkelijke doel van het experiment was om massaspectrometrie Voor bewijs over de mogelijkheid van leven op Mars. Maar het was helemaal anders: “We eindigden met een lijst van honderden verschillende chemische verbindingen. De meeste hadden erg lange en saaie namen, maar één in het bijzonder trok mijn aandacht: braakgif.

O’Brien ontdekte later dat deze verbinding aanwezig was in schimmels die graangewassen zoals maïs, tarwe en haver besmetten. Door deze voedingsmiddelen op specifieke tijden te eten, werden varkens echter sterk beïnvloed door de braakliggende eigenschap van dit gif.

Het onderzoek begon pas echt toen de geochemicus haar leidinggevende vertelde over braakgif. Hij merkte op dat deze schimmel de gewassen in Indiana kan aantasten. En het bleek daar een enorm fenomeen te zijn. Zo is dit onderzoek ontstaan.zoals jij zegt.

READ  Regelmatige consumptie van frisdrank schaadt het geheugen bij muizen aanzienlijk

Van Glasgow naar Indiana

Gegevens over de verspreiding van de schimmel in Tippikanui County, Indiana, onthullen dat het een aanzienlijke daling van de oogstopbrengsten veroorzaakte in 1919 en 1927, de grootste die ooit is geregistreerd in de 20 jaar voorafgaand aan 1931, toen Lafayette werd geïdentificeerd als een Mars-meteoriet.

Het bleef alleen om uit te zoeken hoe en door wie Lafayette werd gevonden. Alles lijkt te passen in de theorie van de student.

Ten eerste realiseerden de teams zich al snel dat stof van beschadigde gewassen gifstoffen in de omliggende waterwegen kon overbrengen. Zo kan een meteoriet van Mars besmet zijn geraakt door in een plas te vallen, legde het verhaal uit.

Maar in welke periode? Terwijl ze door de atmosfeer van de aarde afdalen, warmen de meteoren op en veroorzaken ze vuur door de lucht. Het onderzoeksteam catalogiseerde vervolgens vuurbalwaarnemingen in het zuiden van Michigan en het noorden van Indiana. Bingo: Een van deze gebeurtenissen werd gemeld in 1919 en de tweede in 1927. Alles leek overeen te komen.

Aan de andere kant dwarrelt het mysterie rond de identiteit van de student nog steeds rond. Vanwege de zuivere staat van de rots, concludeerden wetenschappers dat de steen kort na de val was genomen, wat betekent dat de persoon in 1919 of 1927 op universiteitsbanken zat. Volgens het Black Student’s Yearbook of Enrollment op dat moment staan ​​er slechts vier namen vermeld: Julius Lee Morgan, Clinton Edward Shaw, Hermansey Edwin Fontleroy en Clyde Silence. Het is echter – voorlopig althans – onmogelijk om het onderzoek voort te zetten.

READ  Kaart van de Covid-19-epidemie in Alpes Maritimes, gemeente per gemeente, na een maand opsluiting

“Dit meteorietmonster stelde ons in staat om veel informatie over Mars te leren. Dus alleen de student verdient erkenning, toch?vraagt ​​Ayn O’Brien. Zelfs als de identiteit van deze man helemaal niet bekend was, was de geochemicus blij dat hij kon begrijpen hoe deze meteoriet in een la kon zijn gevallen.