Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ghost Galaxy “Uitkleden” door James Webb


tegen’Het is een adembenemende foto die ons veel vertelt over het potentieel Van de nieuwe James Webb-telescoop evenals op de verschillen met Hubble’s voorganger nog in dienst. Omdat de Ghost Galaxy, ook bekend als Messier 74 of NGC 628, die we in deze afbeelding ontdekken, door de twee telescopen van bovenaf is vereeuwigd. Twee instrumenten die qua zicht verschillen, het zichtbare licht van de Hubble-telescoop en het infrarood van James Webb, krijgen hier hun volledige betekenis.

De nieuwe afbeelding laat duidelijk de structuur zien van dit grote sterrenstelsel met spiraalpatroon – omdat de spiraalarmen groot en goed gedefinieerd zijn – en bevindt zich in het sterrenbeeld Vissen op ongeveer 32 miljoen lichtjaar van de aarde. James Webb maakt zijn gasvormige en stoffige structuur ongelooflijk prominent. De spanwijdte van deze kosmische formatie is ongeveer 95.000 lichtjaar, wat ongeveer zo groot is als onze melkweg, hoewel Messier 74 veel minder massief is dan de Melkweg (ongeveer ⅕). Nog een gemeenschappelijk punt: ze hebben allebei een superzwaar zwart gat in hun centrum. Op de foto van Webb zijn de details echter zo goed dat je het bijna kunt zien.

Lees ookJames Webb: De clichés duidelijk gemaakt door astrofysici

Deze nieuwe afbeelding maakt deel uit van 40 terabyte aan gegevens (1 terabyte = 1 miljoen megabyte) verzameld tijdens de testfasen van het ruimteobservatorium en kort daarna door NASA aan de wetenschappelijke gemeenschap geleverd. Publicatie van de eerste officiële wetenschappelijke beelden van de telescoop James Webb-ruimte. Stukje bij beetje analyseren onderzoekers ze en ontdekken ze schatten.

De redactie adviseert u