Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gewichtsverlies, de sleutel om eindelijk beter te slapen

Het meeste onderzoek heeft aangetoond dat het handhaven van een matig gewicht geassocieerd is met verbeterde slaapapneu. De link is zelfs zo sterk dat veel artsen mensen met slaapapneu adviseren om op een matig gewicht te blijven. De bovenstaande informatie is afkomstig uit een studie uit 2020 gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine.

Mensen met slaapapneu stoppen regelmatig met ademen terwijl ze slapen. Het meest voorkomende type is obstructieve slaapapneu, die optreedt wanneer iets de luchtweg blokkeert. Ongeveer 41% van de gevallen van obstructieve slaapapneu bij volwassenen wordt in verband gebracht met overgewicht. Dit kan zijn omdat overtollig zacht weefsel, zoals tongvet, in de luchtwegen obstructies kan veroorzaken. Hier leest u hoe het gewicht van een persoon slaapapneu beïnvloedt, en hoe en wanneer mensen moeten proberen af ​​te vallen en andere behandelingsopties.

Hoe beïnvloedt gewicht slaapapneu?

Obstructieve slaapapneu omvat de gedeeltelijke of volledige ineenstorting van de luchtwegen, die het zuurstofgehalte verlaagt en de slaap verstoort. Dit wordt veroorzaakt door twee factoren die de luchtwegen beïnvloeden: onvoldoende ruimte voor luchtstroom en verminderde spierspanning. Zwaarlijvige mensen kunnen een of beide van deze problemen hebben. Ze kunnen vetafzettingen hebben in de bovenste luchtwegen, waardoor de luchtwegen vernauwen en het ademen moeilijker wordt. Te weinig spieractiviteit kan de spierspanning verminderen. Onderzoek heeft een direct verband aangetoond tussen gewicht en slaapapneu. Een prospectieve, 11-jarige cohortstudie, uitgevoerd in 2000, toonde aan dat gewichtsveranderingen verband hielden met veranderingen in verstoorde ademhaling tijdens de slaap.

Gewichtsverlies en slaapapneu

Veel onderzoek heeft een verband aangetoond tussen gewicht en slaapapneu, maar de oorzaak is niet gevonden. Onderzoek uit 2019 keek naar het exacte mechanisme achter hoe slaapapneu gewichtsverlies veroorzaakt. Ze onthulde dat afvallen leidde tot een afname van buik- en tongvet. Het vermindert ook het volume van zachte weefsels in de bovenste luchtwegen.
De auteurs stelden echter vast dat het verminderen van tongvet de belangrijkste factor was bij het verminderen van slaapapneusymptomen.

READ  De Supreme Authority of Health beveelt een tweede boosterdosis aan voor zwangere vrouwen en vrouwen onder de 60 jaar met comorbiditeiten.

Het is ook belangrijk op te merken dat de mate van gewichtsverlies evenredig kan zijn aan veranderingen in slaapapneu. Desondanks beveelt onderzoek ten zeerste gewichtsverlies aan voor alle mensen met slaapapneu, ongeacht de ernst of therapietrouw.

Andere behandelingsopties

Naast het advies om op een matig gewicht te blijven en andere veranderingen in levensstijl aan te brengen, zoals sporten en indien nodig stoppen met roken, kan uw arts u een van de volgende behandelingen voorschrijven:

Continue positieve luchtwegdruk (CPAP)

De meest effectieve behandeling voor slaapapneu is het gebruik van continue positieve luchtwegdruk (CPAP). Een CPAP-machine levert een constante luchtdruk om de luchtwegen open te houden.
Regelmatig nachtelijk gebruik kan de symptomen bijna volledig doen verdwijnen.

Orale apparaten

Dit zijn speciaal gemaakte apparaten die een persoon tijdens het slapen in zijn mond kan dragen om zijn bovenste luchtwegen open te houden. Ze verplaatsen de kaak of houden de tong naar voren.

Orale en gezichtsspierbehandeling

Oefeningen gericht op het versterken van de spieren van de mond en het gezicht kunnen nuttig zijn. Naast het versterken van alle spieren in het gebied, verbetert het ook de positie van de tong.

Risico’s en overwegingen

Hoewel artsen mensen met slaapapneu adviseren een matig gewicht te behouden, is het belangrijk om dit met de nodige voorzichtigheid en veiligheid te doen. Afvallen kan een uitdaging zijn, en het is een langdurig proces dat kleine, permanente veranderingen in levensstijl met zich meebrengt.

Krijg deskundig dieetadvies

Men moet contact opnemen met een arts voordat u met een nieuw dieet begint, vooral als u reeds bestaande gezondheidsproblemen heeft, zoals hartaandoeningen of diabetes.

READ  Door de opwarming van de aarde kan de poolstraalstroom naar het noorden verschuiven, met ernstige gevolgen voor Europa

Vermijd schokken of te beperkende diëten

Artsen raden geen clichématige diëten of extreme diëten aan die de calorieën ernstig beperken of maaltijden overslaan. In plaats daarvan adviseren ze een bescheiden doel te stellen om 1-2 pond per week af te vallen.

Kies een voedzaam dieet

Het kan een goed idee zijn om een ​​voedzaam, uitgebalanceerd dieet te proberen dat veel fruit, groenten, volle granen en eiwitten bevat. Aangezien het drastisch veranderen van iemands dieet van de ene op de andere dag niet realistisch is, raden experts over het algemeen aan om kleine, stapsgewijze veranderingen aan te brengen. Dit kan inhouden dat je elke dag een extra portie groenten toevoegt, witte koolhydraten vervangt door volle granen en moeite doet om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Na verloop van tijd kunnen deze kleine veranderingen blijvende resultaten opleveren.

Hier zijn enkele veelgestelde vragen en antwoorden met betrekking tot slaapapneu en gewichtsverlies.

Kan het handhaven van een matig gewicht slaapapneu behandelen?

Het hangt er van af. Een lopende klinische studie suggereert dat vroeg gewichtsverlies milde slaapapneu kan behandelen. Ander onderzoek suggereert dat afvallen vaak de ernst van iemands slaapapneu kan verminderen, maar het behandelt de aandoening niet alleen.

Is het moeilijk voor mensen met slaapapneu om af te vallen?

Volgens een oudere studie uit 2014 kan slaapapneu iemand vatbaar maken voor obesitas. Dit komt omdat slaap van slechte kwaliteit is gekoppeld aan een hogere mate van gewichtstoename.

Hoeveel moet ik afvallen?

Er is niet één antwoord. Hoewel een verlies van 5-10% van het lichaamsgewicht gunstig kan zijn, kan een arts een andere hoeveelheid aanbevelen, afhankelijk van het aanvankelijke gewicht van de persoon en de bijbehorende aandoeningen.

READ  VIDEO. Kanker : une équipe toulousaine fait une découverte majeure pour détruire les tumeurs

Overzicht

Er is een duidelijk verband tussen slaapapneu en overgewicht. De meeste artsen adviseren mensen met slaapapneu om een ​​matig gewicht te behouden, en in veel gevallen kan dit hun symptomen verbeteren. Voordat u echter met een programma voor gewichtsverlies begint, is het het beste om eerst met een arts te praten. Gezondheidsprofessionals kunnen een veilig en gezond programma voor gewichtsverlies voorstellen en op maat gemaakte aanbevelingen doen die rekening houden met iemands andere gezondheidsproblemen. Naast afvallen kunnen artsen de meest effectieve behandelingen aanbevelen.

* Presse Santé streeft ernaar gezondheidskennis over te brengen in een voor iedereen toegankelijke taal. In ieder geval kan de verstrekte informatie het advies van een gezondheidswerker niet vervangen.

Vind je onze inhoud leuk?

Ontvang onze nieuwste releases gratis en elke dag rechtstreeks in je inbox