Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Geconfronteerd met politieke impasse, zal Londen verkiezingen uitschrijven in Noord-Ierland

Geconfronteerd met politieke impasse, zal Londen verkiezingen uitschrijven in Noord-Ierland

Na een laatste-kansvergadering van Noord-Ierse parlementariërs op donderdag 27 oktober, kondigde een regeringswoordvoerder aan dat er vervroegde verkiezingen zullen plaatsvinden.Het gaat zeker gebeuren“.

De Noord-Ieren gaan voor de tweede keer stemmen Dit jaar: De Britse regering bereidt zich voor om vervroegde verkiezingen uit te schrijven op vrijdag 28 oktober, in een onzekere poging om de politieke impasse te doorbreken die is veroorzaakt door de boycot na de Brexit.

Na een laatste bijeenkomst van Noord-Ierse parlementariërs op donderdag, verstreek een deadline die door Londen was gesteld zonder dat de vakbondsleden, gebonden aan het behoren tot het VK, zich terugtrokken en ermee instemden een einde te maken aan hun boycot van lokale instellingen.

De Britse minister van Noord-Ierland, Chris Heaton Harris, zal naar verwachting medio december verkiezingen uitschrijven, zes maanden na de vorige stemming. vervroegde verkiezingen “Het gaat zeker gebeurenTherese Coffey, de Britse minister van Milieu en woordvoerster van de regering, bevestigde het vrijdag op Sky News.

politieke blokkade

Het is jammer dat de partijen er niet in zijn geslaagd om samen een uitvoerend gezag te vormen, maar de wet is duidelijk (…) en er was onvoldoende overeenstemming om verkiezingen te voorkomenZe zei.

De politieke blokkade is te wijten aan het feit dat de Democratic Unionist Party, die tegen post-Brexit-bepalingen is, weigert deel te nemen aan de lokale vergadering, waardoor de vorming van een uitvoerend orgaan wordt verhinderd. Dit laatste moet worden gedeeld met de Republikeinen van Sinn Fein, voorstanders van hereniging met de Republiek Ierland en die in mei de lokale verkiezingen won, in het kader van het vredesakkoord van 1998 dat een einde maakte aan drie decennia van intercommunale conflicten (3.500 doden).

READ  Rode Zee: Hebben de Houthi-rebellen hun munitievoorraden uitgeput?

de grens

Zelfs voor de start van de lokale vergadering van donderdag in Belfast, deed UUP-leider Jeffrey Donaldson de al vage hoop op een compromis de bodem inslaan en zei dat het geen verrassing was dat zijn partij “.Hij zal niet deelnemen aan een uitvoerende macht totdat beslissende actie is ondernomen op het protocol“.

Vakbondsleden (vooral protestanten) roepen op tot de annulering van deze overeenkomst die ten tijde van de Brexit tussen Londen en Brussel was overeengekomen en die voorzag in een speciale douanestatus voor de provincie om de terugkeer van een fysieke grens met de naburige Republiek Ierland te voorkomen.

Volgens hen creëert het protocol een feitelijke douanegrens tussen Noord-Ierland en de rest van het land, een onaanvaardbare aanval op de integriteit van het Verenigd Koninkrijk en verstoort het de bevoorrading van de provincie. De leider van Sinn Fein, Michelle O’Neill, beschuldigde de vakbondsleden van “…Verkiezingsresultaten mei ontkendDe macht was verlamd in het midden van de kosten van levensonderhoud crisis.

We respecteren het mandaat dat aan andere partijen is gegeven (…) en vragen gewoon dat ons mandaat wordt gerespecteerd‘, werd vrijdag gerechtvaardigd door Mr. Donaldson op de BBC.’We kunnen niet met een goed geweten ministers aanwijzen in een uitvoerende macht die verplicht zijn een protocol af te dwingen dat onze economie en mensen schaadt.“.

Er is geen vooruitgang geboekt»

Door het ontbreken van de overheid is het Londen dat de lopende zaken regelt, maar veel dossiers zijn bevroren. Londen wil opnieuw onderhandelen over het protocol met Brussel, dat slechts kleine wijzigingen accepteert. Terwijl de Britse premier Rishi Sunak bevestigde dat hij wil vinden “onderhandelde oplossingOp dit punt is er op dit moment geen concrete vooruitgang op tafel gelegd.

READ  De archipel van Vanuatu heeft een klimaatnoodtoestand uitgeroepen

In de afgelopen zes maanden hebben we chaos gehad in Westminster, we hebben drie premiers gehad (…) en gedurende deze tijd is er niets gedaan om het protocolprobleem op te lossen.De klaagzang van meneer Donaldson op vrijdag. Hij beweerde eerder deze week dat hij…Klaar om de strijd aan te gaanVerkiezingen, minder dan zes maanden na de laatste verkiezingen. Hij waarschuwde zelfs dat de verkiezingspropaganda van de partij al was goedgekeurd.

De nederlaag van zijn partij bij de laatste verkiezingen weerspiegelt een fundamentele trend in de Britse provincie, aanvankelijk gecreëerd voor protestantse unitariërs: katholieken, die het grootste deel van de republikeinse gemeenschap uitmaken, zijn daar nu talrijker, volgens een recente telling, die waarschijnlijk zal toenemen aanhangers van hereniging met de Republiek Ierland aanmoedigen.

zie ook Charles III belooft te werken aan vrede in Noord-Ierland