Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gap France, Camaïeu, Burton, San Marina … de afdaling naar de hel van confectiemerken

Covid-19 als trigger

Wilsam, de 20e franchisegever van de merkwinkel Gap France, Hij werd onder curatele gesteld Woensdag, volgens een vonnis van de handelsrechtbank van Grenoble.

Begin februariKukai onderging hetzelfde lot Het bedrijf legde dit uit door “de economische moeilijkheden waarmee de confectiesector in Europa wordt geconfronteerd, die de Covid-19-crisis hebben verergerd.” Pimky-teken Opgericht in 1971, dat al meer dan tien jaar in moeilijkheden verkeerde, staat het op het punt door de Molise Family Association (AFM) te worden verkocht aan een consortium bestaande uit Lee Cooper France, Kennedy en Epsler Textile. Maar de kledingcrisis eiste nog een slachtoffer: de Franse warenhuisketen Burton Londen 26 van de 109 kassa’s sloten eind februari.

Schoenenmerk San Marina Eind februari vond de gedwongen liquidatie plaats, een besluit om de onmiddellijke sluiting van 163 winkels door te voeren, waardoor ongeveer 650 werknemers op de grond bleven. De schoenmaker van André zit opnieuw in de problemen: 1Monde9, sinds 2020 eigenaar van het historische merk, is begin februari onder curatele gesteld.

In Frankrijk is de verkoop van textiel geclassificeerd als een “niet-essentiële” activiteit tijdens de beperkingen van de economie om de Covid-19-epidemie te bestrijden. Winkels moesten een groot deel van 2020 en 2021 sluiten, waardoor bedrijven werden gestraft die het grootste deel van hun omzet in winkels behaalden. Bovendien zijn consumenten in deze periode drastisch afgestapt van ‘persoonlijke uitrusting’: minder reizen en feestelijke evenementen, meer thuiswerken, budgetten voor vakanties… genoeg om de schatkist te overbelasten.

Inflatie risico

Voor kleding betekent het einde van de pandemie niet een terugkeer naar de situatie van vóór Covid-19: de verkoop in 2022 bleef bijna 10% onder het niveau van 2019, legt Gildas Meneville uit, directeur van het Economist Observatory van het French Fashion Institute (IFM). ). ). De reden: inflatie. “Distributeurs zijn gedwongen de prijzen te verhogen, wat altijd slecht is voor de consumptie”, vervolgt hij.

READ  Ducati kondigt zijn vintage motorfiets en 2023 . aan

“Er is een stijging van de kosten van energie, huur en salarissen”, maar ook “de terugbetaling van door de staat gegarandeerde leningen (PGE) verkregen tijdens de Covid-19-crisis”, waardoor de winstgevendheid van winkels verder afneemt, zegt Roche, algemeen afgevaardigde van Procos, vakbond gespecialiseerde handel. En consumenten, die last hebben van hoge prijzen, geven niet veel uit aan kleding.

Hevige concurrentie met online verkoop

Fransen winkelen al een hele tijd minder. Volgens Emmanuel Le Roche ontbraken er in 2022 nog 15% meer klanten in de winkels dan in 2019. De gemiddelde uitgaven tijdens een winkelbezoek stegen, maar haalden ook niet het niveau van vóór Covid.

In feite was het aantal bezoekers vóór Covid-19 “met ongeveer 2 of 3% per jaar afgenomen” gedurende tien jaar, aangezien klanten “hun aankopen beter konden voorbereiden of live online konden consumeren”. Met name labels die zich niet voldoende hebben aangepast aan “omnichannel”, d.w.z. de mogelijkheid om online- en winkelverkopen te combineren, worden afgestraft.

Volgens onderzoek dat in mei 2022 door IFM en panellid Kantar is gepubliceerd, vond een vijfde van de kledingverkopen in 2021 online plaats, vergeleken met slechts 6% in 2009. In dit onderzoek werd het aantal artikelen op 2,3 miljard geschat. van in 2019 gekochte kostuums, ongeveer 46 stuks per jaar en per persoon.

De opkomst van de secondewijzer

De tweede hand wordt ook steeds sterker. Gefaciliteerd door onlinespelers zoals Vinted of Le Bon Coin, dankt het zijn groei aan aantrekkelijkere prijzen dan de nieuwe, maar ook aan een geleidelijk bewustzijn bij consumenten van het grote ecologische en maatschappelijke gewicht van de textielindustrie. Planeet verdediging. Als reactie hierop verkopen steeds meer merken gebruikte kleding naast hun gebruikelijke nieuwe aanbod.

READ  Bruno Le Maire kondigt €60 miljoen extra lening aan voor veerboten in Bretagne