Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Fysica en metafysica van de aardbeving in Marokko – Jeune Afrique

Fysica en metafysica van de aardbeving in Marokko – Jeune Afrique

Iedere Marokkaan zal zich herinneren wat hij deed op het precieze moment waarop de aarde in zijn land schudde, afgelopen vrijdag 8 september. Wat mij betreft, ik was in mijn huis in Ben Jarir en ik was aan het lezen de dagen, de autobiografie van Taha Hussein, nippend aan hete anijsmelk. Maar deze details zijn niet belangrijk, sorry voor de uitweiding.

Als de achtergrondverlichting aan is, begeleidt de grondstraling, wanneer de F5-basis zich bevindt (wat dicht bij de kilometers van mijn huis ligt), gaat deze door de vloer onderaan het scherm in mijn hoofd. Maar toen de muren begonnen te trillen en een paneel achter mij viel, wist ik dat het een aardbeving was. In vier stappen, I Ik bevond mij in het park. Mijn Amerikaanse buren zaten ook in het buitenland.

‘Het was de moeite waard om Californië en de San Andreas-breuk te verlaten…’ mopperde Robert.

– Hoe zeg je ‘aardbeving’ in het Arabisch, vroeg Helena, altijd praktisch.

Voor lezenAardbeving Marokko: “Er zijn ongeveer honderd naschokken geweest sinds de aardbeving van vrijdag.”

Kenmerkend decolleté

De avond was lang en veelbewogen en we hebben de foto’s gezien, dus daar ga ik niet op aandringen. Er is echter één ding dat mijn aandacht trok gedurende de vrijdagdag en in de uren die volgden. Het is een verschijnsel dat verdeeldheid zaait in veel moslimlanden, maar misschien ook… Bible Belt-gebied Amerikaans – Verscheen in radio- en televisieprogramma’s. Daar is hij :

1. Deskundigen en journalisten hebben de aardbeving verklaard vanuit wetenschappelijke overwegingen.

2. Mensen die op straat werden geïnterviewd, interpreteerden het als ‘de toorn van God’.

READ  Toulouse. Drie keer meer tijgermuggen deze zomer: waarom het in vredesnaam doorgaat

De eerste – net als de Marokkaan en de moslim, net als de anderen – legde uit dat de aardbeving het gevolg is van het plotseling vrijkomen van een enorme hoeveelheid verzamelde energie als gevolg van de druk die wordt uitgeoefend op de rotsen diep in de aardkorst, als gevolg van tektonische platen. Deze uitbarsting van energie wordt veroorzaakt door een breuk langs een reeds bestaande breuk, die we allemaal kennen, en die nauwkeurig is gedefinieerd. Dit alles is algemeen bekend en wordt onderwezen op alle universiteiten van de wereld, zelfs onder Wahhabi-aanhangers, en zelfs in landen waar christelijke, joodse of hindoeïstische fundamentalisten invloed hebben.

Voor lezenAardbeving in Marokko: van Agadir tot Marrakesh, hoe vaak heeft het land van het koninkrijk geschud?

Deze laatste schreef de oorzaak van de aardbeving toe aan… A De stemmingswisselingen van God, de woede over het gebrek aan vroomheid van mannen of over het feit dat we de gezinswaarden niet langer respecteren (dit argument hoorde ik eigenlijk afgelopen zaterdag op de radio), enz. Ik heb de beroemde verklaring van de aardbeving met een minirok, make-up of bloot haar op straat niet gehoord (kortom: het is de schuld van de vrouw), maar die kwam hier en daar zeker wel naar voren.

Nu verwacht je van mij dat ik besluit dat de eerste gelijk hebben (dat is zo) en dat de laatste onzin, ongeschoold, bekrompen, onverdraagzaam, enz. zijn.

Tektonische platen

onmogelijk. Ik eis iets anders: de scheiding tussen wetenschap en metafysica.

Als een fanaticus in mijn gezicht wil spugen en wil schreeuwen dat God ons op vrijdag 8 september collectief heeft gestraft omdat ik niet weet waarom (te veel neklijnen op straat?), dan ben ik bereid het met hem eens te zijn; Maar op één voorwaarde: hij geeft toe dat God alleen de wetten van de natuurkunde gebruikte en niets anders om hem te straffen: het plotseling vrijkomen van een enorme hoeveelheid energie, de spanningen op de rotsen, platentektoniek, breuken, enz.

READ  Direct - Bronchiolitis: de epidemie vordert nog steeds in Frankrijk

Laat de fanatici ons het hoe van de dingen geven en het recht om ze op de scholen te onderwijzen, en we zullen niets anders doen dan dat: we zullen ze graag opgeven, op voorwaarde dat ze ze elders dan in de scholen verspreiden.

En God zal het erkennen de voor hem.