Frankrijk veroorzaakt de ineenstorting van Burkina Faso

Het WK U-17 is vrijdag officieel van start gegaan. Deze editie, die elke twee jaar wordt gehouden (maar met Covid al 4 jaar niet meer wordt gehouden), werd gehouden in Indonesië en zondag begon de Franse ploeg. Het team van Jean-Luc Vanucci, dat de finale bereikte van het laatste UEFA EK Onder-17 Kampioenschap, hoopte dus de competitie perfect te kunnen starten tegen Burkina Faso, dat zich kwalificeerde door als derde te eindigen in het recente AFCON U-17 Kampioenschap. In deze ontmoeting stelde de voormalige coach van AJ Auxerre een tamelijk agressief en competitief team op.

De rest volgt na deze aankondiging

In zijn traditionele 4-3-3-formatie vinden we sterspits Matisse Lamborde (Rennes) vergezeld van Simon Bouabry (Monaco), Giannis Issoufou (Montpellier), Ismael Bonnepe (Valenciennes) en Thidiam Gomis (Caen). In het eerste hoofdstuk van deze bijeenkomst creëerde Frankrijk niet veel voor zichzelf. Gomez stak met een schitterend schot de eerste lont aan, maar dat was het dan. Zelfs de Burkinees kreeg in de eerste helft de grootste kans. Maar het vergde een uitstekende tussenkomst van Ayman Saadi (Valenciennes) om te voorkomen dat de spits van de tegenstander richting doel zou gaan.

Voor lezen
De 30 pareltjes die we zullen volgen tijdens het WK U-17 van 2023

Matisse Lampordi scoort nog steeds en Burkina Faso is in rep en roer

Na terugkeer uit de kleedkamer liet Frankrijk een veel beter gezicht zien, vooral qua kracht en deelname. Ook coach Jean-Luc Vanucci besloot bij zijn terugkeer uit de kleedkamer een wijziging door te voeren door Mathis Amogo (Saint-Etienne) in te zetten in plaats van Nolan Ferro (Strasbourg). De wissel wierp al snel zijn vruchten af, want Matisse Lambordi opende de score na een goed gespeelde wedstrijd (49e). De aanvaller uit Rennes scoorde zijn tiende doelpunt in zestien wedstrijden voor Onder-17.

Na dit doelpunt werd het spel behoorlijk wild en lieten beide ploegen ruimte. De Bleuets maakten zich schuldig aan veel ballenverlies waar de onhandige Burkinese aanvallers gelukkig geen misbruik van maakten. Uiteindelijk eindigde Frankrijk in de tweede helft met een wat onbegrijpelijke strafschop. Het was aanvaller Joan Tincres (Monaco), die zojuist de wegens blessure afwezige Lampordi had vervangen, die deze strafschop scoorde (2-0, minuut 81). Aan het einde van de wedstrijd scoorde Gomez opnieuw een strafschop (3-0, minuut 87). Het Franse team kende dan ook een perfecte start van de competitie. Het Blauwe Team leidt Groep Vijf, in afwachting van de wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Zuid-Korea.