Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Fed laat de rente ongewijzigd maar benadrukt de kracht van de economie – 11-11-2023 om 21:48

Voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell

Door Howard Schneider

De Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) handhaafde, zoals verwacht, haar rentedoelstelling van de Federal Funds woensdag op 5,25%-5,50%, na een pauze waartoe tijdens de vorige bijeenkomst in september was besloten, terwijl ze de deur open liet voor verdere kostenstijgingen. van krediet.

De Amerikaanse Centrale Bank zei in een persverklaring die aan het einde van de tweedaagse monetairbeleidsvergadering werd gepubliceerd, dat dit besluit unaniem werd genomen.

Op de financiële markten stegen de belangrijkste indices op Wall Street na dit besluit in waarde, terwijl de dollar aan kracht verloor ten opzichte van een mandje van referentievaluta’s.

Tegelijkertijd daalde de rente op staatsobligaties, waarbij 10-jaars bankbiljetten tijdens de sessie naar het laagste niveau in twee weken daalden, toen traders de mogelijkheid onderzochten dat de Fed de cyclus van renteverhogingen die in maart 2022 begon, heeft beëindigd. tegen juni 2024 zijn eerste verlaging van de kredietkosten doorvoeren.

“De verklaring van de Federal Reserve neigt naar de milde kant”, zegt Peter Cardillo, hoofdeconoom bij Spartan Capital Securities. “Het feit dat de Fed de rente voor de tweede keer op rij ongewijzigd liet, suggereert dat zij de rente in december ongewijzigd zou kunnen laten. Als dat zo is, betekent dit dat de Fed klaar is met het verhogen van de rente.”

De Fed benadrukte in haar verklaring echter de verrassende kracht van de economie, en wees tegelijkertijd op de krappere financiële omstandigheden waarmee Amerikaanse bedrijven en huishoudens worden geconfronteerd.

“De economische activiteit groeide in het derde kwartaal in een stevig tempo”, schreef de Fed, terwijl uit recente gegevens blijkt dat het Amerikaanse bbp in de periode juli-september jaar-op-jaar met 4,9% is gestegen. .

READ  Profiteer van de iPhone die wordt aangeboden met het RED By SFR 100GB mobiele abonnement

De Fed omschreef de arbeidsmarkt ook als nog steeds ‘sterk’ en dat de inflatie ‘hoog’ blijft, en zegt dat ze blijft overwegen ‘in welke mate aanvullende beleidsverkrapping passend zou kunnen zijn om de inflatie terug te brengen tot 2%’.

Tijdens een persconferentie na de verklaring van de Federal Reserve benadrukte de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, dat strengere financiële omstandigheden van invloed zouden kunnen zijn op de beslissingen van de instelling als ze doorgaan.

De rendementen op langlopende staatsobligaties zijn met ongeveer één procentpunt gestegen sinds de Federal Reserve afgelopen juli de rente voor het laatst verhoogde, hoewel het belangrijkste rentetarief van de centrale bank sindsdien onveranderd is gebleven.

Jerome Powell bagatelliseerde ook de verwachtingen over een mogelijke renteverlaging en zei dat het onderwerp niet werd besproken tijdens de tweedaagse bijeenkomst van het Monetary Policy Committee van de Federal Reserve.

“De kwestie van het verlagen van de rentetarieven ligt momenteel simpelweg niet op tafel”, zei hij.

(Rapportage door Howard Schneider; Franse versie door Claude Chendjou, onder redactie van Jean Terzian)