Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Europese Unie: groen licht intrekken om KLM in de rechtbank bij te staan

Europese Unie: groen licht om KLM te helpen gerechtigheid in te trekken

Europese Unie: groen licht om KLM te helpen gerechtigheid in te trekken

PARIJS (Reuters) – De Europese justitie kondigde woensdag de annulering aan, om technische redenen, van het mandaat van de Commissie voor overheidssteun vanuit Nederland van 3,4 miljard euro voor KLM Airlines, de Franse dochteronderneming KLM, om de coronaviruscrisis tegen te gaan.

Het Gerecht van de Europese Unie, dat werd overgenomen door de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair, heeft de uitvoering van deze intrekking echter stopgezet in afwachting van een nieuw besluit van de Europese Commissie (EC).

Volgens het Gerecht heeft de Europese Uitvoerende Autoriteit “onvoldoende juridische redenen gegeven” voor haar besluit, en deze zwakte in de toelichting inzake wettelijke vereisten “leidt tot de nietigverklaring ervan”.

In het licht van dit vormprobleem en de “bijzonder schadelijke gevolgen” van het in twijfel trekken van deze steun voor de Nederlandse economie en voor het luchtvervoer, heeft de rechtbank de uitvoering van deze nietigverklaring stopgezet.

Naar aanleiding van deze aankondiging zei KLM “kennis te hebben genomen” van het besluit, dat voorlopig “geen gevolgen heeft” voor het bedrijf.

Woensdag vaardigde de in Luxemburg gevestigde rechtbank een soortgelijke beslissing uit ten gunste van het Portugese bedrijf TAP, maar verwierp een ander beroep van Ryanair tegen de hulp van de Spaanse staat, die als “evenredig (proportioneel) en niet-discriminerend” werd geacht.

In totaal heeft Ryanair 16 beroepen ingesteld tegen overheidssteun aan Europese concurrenten, die vorig jaar verzwakt waren door de hypothetische verlamming van het luchtvervoer als gevolg van de COVID-19-pandemie.

In februari had de Europese justitie al een beroep van Europa’s grootste luchtvaartmaatschappij tegen overheidssteun aan Air France en SAS afgewezen.

READ  Slechts 4 op de 10 TGV's en Intercités rijden op zaterdag

(Bertrand Bossi en Miriam Rivette, met Toby Sterling in Amsterdam)