Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ericsson heeft in de Verenigde Staten een boete gekregen van meer dan 200 miljoen dollar wegens een corruptiezaak in Irak

Ericsson heeft in de Verenigde Staten een boete gekregen van meer dan 200 miljoen dollar wegens een corruptiezaak in Irak

De Zweedse telecomgigant Ericsson heeft donderdag 2 maart aangekondigd dat het een boete van $ 206,7 miljoen (€ 195 miljoen) heeft geaccepteerd in de Verenigde Staten wegens beschuldigingen van corruptie in verband met mogelijke steekpenningen. Het werd geschonken aan de Islamitische Staat (ISIS) in Irak.

In december 2019 had de groep al $ 1 miljard betaald aan Amerikaanse rechtbanken om corruptieprocedures in vijf andere landen (Djibouti, China, Vietnam, Indonesië en Koeweit) te beëindigen, als onderdeel van een schikkingsovereenkomst. Ericsson verzuimde echter de autoriteiten op de hoogte te stellen van ernstige vermoedens van corruptie in Irak, maar werd ondersteund door de resultaten van een intern onderzoek.

Een intern rapport verborgen voor de autoriteiten

De vernietigende conclusies van dit rapport werden in februari 2022 in de pers onthuld door het internationale onderzoek “Ericsson List”, uitgevoerd door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en zijn partners, waaronder de wereld. De interne audit vermeldt met name commissies die tussen 2011 en 2019 zijn betaald voor vervoer over land in door Islamitische Staat gecontroleerde gebieden, waarvan wordt vermoed dat ze in de zakken van de jihadistische organisatie terechtkomen. De ICIJ-onthullingen leidden tot een gerechtelijk onderzoek in Zweden en een onderzoek door de Amerikaanse beursgendarmerie. Het leidde er ook toe dat Ericsson werd uitgesloten van het anticorruptie-initiatief van het Davos Forum.

Lees ons onderzoek: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees In Irak wordt telecomgigant Ericsson verdacht van het betalen van steekpenningen en het financieren van Islamitische Staat

in Persbericht uitgebracht op vrijdagHet Amerikaanse ministerie van Justitie is zeer kritisch geweest over het gedrag van Ericsson na de eerste schikkingsovereenkomst van 2019, met de eis van transparantie en samenwerking over zijn praktijken in het verleden. In plaats van deze toezegging na te komen, heeft Ericsson dit gedaan (…) Het niet openbaar maken van bewijs en beschuldigingen van wangedragbetuigde hij zijn spijt aan het ministerie van Justitie en legde uit dat dit het geval was “Voorkwam dat de Verenigde Staten bepaalde personen vervolgden en fundamenteel onderzoekswerk verrichtten”. ” Bedrijven moeten zich ervan bewust zijn dat we nauwlettend zullen controleren of ze alle voorwaarden van de ontbindingsovereenkomsten naleven en dat er ernstige gevolgen zullen zijn voor degenen die hun verplichtingen niet nakomen.”vervolgde het Amerikaanse establishment.

READ  "Alles stijgt. Bomen stijgen naar de hemel. "Redactionele door Charles Sennat

“historisch wangedrag”

Rechterlijke beslissing in de Verenigde Staten “Het is een duidelijke herinnering aan het historische wangedrag dat leidde tot het vredesakkoord in Darfur. We hebben hiervan geleerd en zijn begonnen aan een belangrijk proces van transformatie van onze cultuur.”Ericssons president, Borgje Ekholm, stelde V stelling. Dinsdag kondigde de groep het vertrek aan van het hoofd van de afdeling Ethiek en Compliance, Lori Wadi, zonder het Irakese dossier te noemen.

De heer Ekholm heeft eerder toegegeven dat sommige van zijn werknemers mogelijk al steekpenningen hebben betaald. Erickson had al bekend “onaanvaardbaar gedrag” Het is gegarandeerd dat hij ijverig heeft gewerkt tegen de risico’s van corruptie.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Telecomgigant Ericsson lijdt onder corruptie

De wereld met Agence France-Presse