Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Er zijn 200.000 sterfgevallen geregistreerd in Afrika, maar dit aantal is mogelijk onderschat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie

Afrika overschreed op 7 september 2021 de grens van 200.000 officieel geregistreerde sterfgevallen sinds het begin van de coronaviruspandemie. Het continent lijkt dus relatief ongerept als we het vergelijken met 650 . 000 doden in de Verenigde Staten, voor een bevolking die vier keer kleiner is. Maar deze cijfers weerspiegelen slechts een klein deel van de werkelijke totale vervuiling.

Vooralsnog lijkt het Afrikaanse continent te zijn ontsnapt aan de verwoesting van de deltavariabele. Na de uitbraak in juli, met 27 000 gevallen ontdekt, is de verspreiding van de epidemie op het continent de afgelopen weken vertraagd. Afrika telt momenteel 617 nieuwe sterfgevallen per dag, tegen maar liefst 990 eind juli.

In Zuid-Afrika, het zwaarst getroffen land met een efficiënter statistisch apparaat, zijn de afgelopen dagen gemiddeld 7.400 nieuwe gevallen en 234 dagelijkse sterfgevallen geregistreerd, vergeleken met maar liefst 20.000 gevallen en 420 sterfgevallen per dag in juli.

Cijfers geven echter wel een fractie weer van de werkelijke totale verontreinigende stoffen. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat door rekening te houden met de toename van sterfgevallen die direct en indirect verband houden met Covid-19, het epidemische tol in de wereld twee tot drie keer hoger zou kunnen zijn dan officieel geregistreerd.

“In Afrika worden vervuiling en sterfgevallen meer onderschat dan waar dan ookDe Zuid-Afrikaanse wetenschapper Glenda Davidson legt uit. De examenmiddelen zijn te zwak op het continent.” Ze voegt eraan toe dat sterfgevallen vaak bij benadering of onnauwkeurig worden geregistreerd.

“Als een persoon sterft, worden ze niet getest om te bepalen of ze Covid hebben of niet,” Abdus Salam Qoi, directeur van noodprogramma’s bij het regionale kantoor van de WHO voor Afrika

De Covid-epidemie heeft ook de strijd tegen aids, malaria en tuberculose in veel landen verstoord, en het Wereldfonds voor de bestrijding van deze ziekten betreurt dat Jaarverslag gepubliceerd op 8 september 2021.

“De impact van Covid-19 is verwoestend. Voor het eerst in onze geschiedenis gaan onze KPI’s achteruit”

Peter Sands, uitvoerend directeur van het Global Fund

naar Agence France-Presse

De epidemie had vooral gevolgen “rampzalig” in de strijd tegen tuberculose. In 2020 daalde het aantal mensen dat behandeld werd voor resistente tuberculose met 19%. In landen waar het Global Fund actief is, hebben ongeveer 4,7 miljoen mensen met de ziekte een behandeling gekregen, ongeveer 1 miljoen minder dan in 2019.

READ  Wat we dachten te weten over ons metabolisme kwam in twijfel

Het aantal mensen dat met hiv-preventieprogramma’s is bereikt, is in 2020 met 11% gedaald. Het aantal behandelingen dat moeders krijgen om te voorkomen dat hun kinderen het virus oplopen, is met 4,5% gedaald. Het aantal aids-tests is in het algemeen met 22% gedaald, waardoor de start van de behandeling in de meeste landen wordt vertraagd.

Daarentegen lijken malariabestrijdingsprogramma’s minder te zijn getroffen door Covid-19, vervolgt het rapport. Vorig jaar heeft het Global Fund 4,2 miljard dollar uitbetaald om de strijd tegen aids, tuberculose en malaria voort te zetten. Sinds de oprichting in 2002 heeft het 44 miljoen levens geëist.