Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Engy maakt zich zorgen over scherpe daling gasverbruik Europese fabrikanten – 27-09-2022 om 13:40

ENGIE-logo tijdens de Viva Technology Conference in het expositiecentrum Porte de Versailles

ENGIE-logo tijdens de Viva Technology Conference in het expositiecentrum Porte de Versailles

PARIJS (Reuters) – Het gasverbruik bij Europa’s meest energie-intensieve bedrijf is sinds het begin van de crisis in Oekraïne met ongeveer 30% gedaald, een teken dat fabrikanten de productie drastisch hebben verminderd, aldus het hoofd van de raad van bestuur van ENGIE.

Jean-Pierre Clamdieu riep op tot mechanismen om de energieprijzen te reguleren.

“Als we kijken naar de gascondensor die is aangesloten op het Europese transportnetwerk, schatten we de vermindering van het verbruik nu op ongeveer 30%”, zei hij tijdens een conferentie georganiseerd door de Franse Gasvereniging.

“Dit betekent dat grote consumenten, staalproducenten, glasfabrikanten, al diegenen voor wie gas een essentieel onderdeel van het proces is, zich de vraag hebben gesteld of ze de productie willen voortzetten en sommigen hebben besloten te stoppen. Dit is echt een punt van belang”, merkte hij op en merkte op dat het concurrentievermogen van Europa op het spel stond.

“Het lijdt geen twijfel dat we de winter doorkomen zonder een gedwongen verlaging van het verbruik, maar omdat we deze enorme reducties aan de industriële kant hebben gezien en omdat we ervan overtuigd zijn dat huishoudens daadwerkelijk een inspanning kunnen leveren om om het verbruik te verminderen.”

Veel fabrikanten in Europa besloten hun productie te verminderen vanwege de stijgende energieprijzen.

Aluminium Dunkerque bijvoorbeeld, de grootste producent van primair aluminium in Frankrijk, is van plan zijn productie in het vierde kwartaal met 22% te verminderen.

ArcelorMittal verwacht van zijn kant een daling van zijn staalproductie met 1,5 miljoen ton in het vierde kwartaal van 2022 in Europa in vergelijking met het voorgaande jaar.

READ  Het hoofd van de verpleegafdeling schreeuwde tegen brandstoftekorten

Voor Jean-Pierre Clamdieu is het dringend nodig om een ​​oplossing te vinden om de prijzen op de markten te kalmeren, wat volgens hem niet de risico’s weerspiegelt die gas belasten, ook al is dit een “regelgevende” maatregel.

Hij riep met name op tot een plafond op de gasprijs op Europees niveau, een voorstel waarover binnen de Europese Commissie nog geen consensus is bereikt.

Evenmin heeft hij de goedkeuring van Patrick Boyani, voorzitter en CEO van Totalenergies, die wordt uitgenodigd om op dezelfde rondetafel te spreken.

“Gas is een wereldmarkt. LNG (vloeibaar aardgas) komt naar Europa omdat Europeanen bereid zijn iets hogere bedragen te betalen dan Aziaten, anders gaat Amerikaans LNG naar Azië”, zei hij.

“Dus een ‘plafond’ op de Europese gasmarkt zetten terwijl we eigenlijk meer gas moeten binnenhalen, is een concept dat mij ontgaat,” vervolgde hij.

De EU-ministers van Energie komen op 30 september opnieuw bijeen om gemeenschappelijke oplossingen voor de energiecrisis te vinden.

(Rapportage door Caroline Baileys, redactie door Jean-Stefan Bruce)