Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Engeland en Nederland, koorddansers tegen het lawaai – rts.ch

Engeland en Nederland, koorddansers tegen het lawaai – rts.ch

De halve finale van het EK vindt plaats op woensdag (vanaf 20.30 uur op RTS 2). Een wedstrijd tussen aanvallend Nederland en Engeland veranderde de favoriet in een koorddanser, permanent zittend op een draad boven de leegte.

De poster in Dortmund moest laten zien dat de Europese en Engelse vicekampioen met een ploeg vol nuggets de aangewezen winnaars waren. Dat zal niet het geval zijn, want de ‘Oranje’ oogt verfrist tegen de ‘Drie Leeuwen’ met versleten klauwen.

In Duitsland won Engeland slechts één keer in de toegewezen 90 minuten, tegen Servië (1-0) bij de opening van de eerste ronde. Dit werd gevolgd door twee gelijke spelen tegen Denemarken (1-1) en Slovenië (0-0), en de ronde van 16-wedstrijd tegen Slowakije (daarna 2-1) werd gered in verlengingen en daarna verlengingen, en de kwartfinales werden strafschoppen genomen. Op doelpunt tegen Zwitserland (tab 1-1, 5-3).

Weinig schoten op doel van de Engelse kant

Wisselend tussen voorzichtigheid en onvermogen om te versnellen, had de ploeg van aanvoerder Harry Kane moeite om hun aanvallende dreiging te realiseren, formidabel op papier maar ineffectief in werkelijkheid: in knock-outwedstrijden slaagden ze erin vijf schoten op doel te maken in 240 minuten.

Nederland vestigde zijn hoop op een andere manier. Na een matige eerste ronde (overwinning, gelijkspel, nederlaag) herwonnen ze hun kracht tegen Roemenië (3-0) en versloegen ze Turkije (2-1). De resterende indruk is de toename van de kracht gedurende het toernooi en het gemak van het creëren van kansen, twee troeven die de Engelsen niet in hun arsenaal hebben.

READ  Argentinië behield zijn eerste plaats op de FIFA-ranglijst en Frankrijk stond op de tweede plaats

Effectief Nederlands duo

Vooral coach Ronald Koeman beschikt met Memphis Depay en Cody Jacobo over twee deeltjesversnellers, een cruciaal koppel spitsen op de Duitse grasvelden. Jacopo staat op de linkervleugel, in plaats van in het midden, zoals bij Liverpool, en doet de verdediging van de tegenstander pijn met zijn tempo en afwerkingseigenschappen.

De 25-jarige scoorde drie doelpunten in vijf wedstrijden, waarmee hij de topscorer van het EK is op weg naar de halve finales. Zijn doelpuntenaantal had hoger kunnen zijn als er geen buitenspel tegen Roemenië was geweest en er niet automatisch een doelpunt was gegeven aan de Turkse Mert Muldur onder druk.

ats/fg