Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Eerste afbeelding van de James Webb Space Telescope onthuld

Het gordijn is eindelijk opgetrokken boven de hemel, gezien door de James Webb Space Telescope. Na meer dan vijfentwintig jaar wachten, meerdere uitstelingen en budgetschommelingen, hebben Earthlings dit nieuwe inzicht om het universum te onderzoeken. Op maandag 11 juli hief de Amerikaanse president Joe Biden hetzelfde ooglid op en onthulde hij de eerste afbeelding van JWST (het Engelse acroniem), gebouwd door NASA, de European Space Agency (ESA) en hun Canadese tegenhanger (CSA). Nieuwe beelden worden dinsdag 12 juli in de middag onthuld.

“Geschiedenis dag”, salueerde Joe Biden en prees de komst van het beeld op het scherm. Dit eerste beeld is een pyrotechniek van vrij brede lichtvlekken, min of meer helder en van verschillende kleuren, met fantastische bogen die soms de zwarte lucht verbrijzelen. Deze tientallen, zelfs honderden stukjes zijn hetzelfde aantal sterrenstelsels die het universum bewonen. Onhoorbaar in zo’n kleine vierkante ruimte, ongeveer zo groot als een zandkorrel aan het uiteinde van de arm. Als een lichte impressie van onscherpte je misschien zal verbazen, deze opname getuigt van het succes van de gigantische spiegeltelescoop van 6,5 meter, gelanceerd op Kerstmis 2021 en nu op 1,5 miljoen kilometer van de aarde ingezet en volledig operationeel.

Collega’s vertelden me dat ze tranen in hun ogen hadden toen ze deze eerste foto zagen. »Johann Richard, astronoom

De tool bevestigt al dat het een formidabele tijdmachine is. Naar de oorsprong van de oerknal: traceer het flikkerende licht dat er meer dan 13 miljard jaar over deed om ons te bereiken. “Het is het eerste doel van de telescoop, namelijk het onderzoeken van het aanbreken van de tijd en de oorsprong van sterren en sterrenstelsels enkele tientallen miljoenen jaren na de oerknal.”vat David Elbaz, onderzoeker bij de Franse Autoriteit voor Alternatieve Energieën en Atoomenergie (CEA) samen.

READ  Joe Biden herstelt het imago van de Verenigde Staten in het buitenland zonder twijfel over het Amerikaanse democratische model weg te nemen

“Dat is geweldig! Het is echt heel rijk. Mijn collega’s vertelden me dat ze tranen in hun ogen hadden toen ze deze eerste foto zagen.”Johann Richard, een astronoom aan het Astrophysical Research Center van het Observatorium van Lyon, getuigt van zijn vreugde over deze eerste symbolische keuze. “ Het is leuk om deze eerste foto’s te zien, en nu kunnen we gaan dromen.”begroet Nicole Nesvadba, onderzoeksdirecteur van het National Center for Scientific Research (CNRS), van het Observatorium van de Côte d’Azur. “Het detailniveau is adembenemend. We zullen het universum echt anders zien. Ik kijk uit naar de andere afbeeldingen »Dat stelt Olivier Bernier, onderzoeker bij het National Center for Scientific Research van het Institute for Research in Astrophysics and Planetary Sciences in Toulouse.

Je hebt nog 70,47% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.