Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een vreemd virus gevonden in illegale software voorkomt dat de slachtoffers verbinding maken met illegale downloadsites download

Sophos-onderzoekers, een computerbeveiligingsspecialist, hebben een intrigerende nieuwe malware ontdekt die al een groot aantal apparaten heeft geïnfecteerd. Haar werk brengt specialisten in verwarring. Traditioneel streeft een virus een kwaadaardig doel na: informatie ophalen, accounts hacken, terugbetaling, … Maar het door Sophos-specialisten ontdekte virus heeft geen andere taak dan het leven van hackers moeilijker te maken, want het blokkeert de toegang tot alle illegale downloadsites, inclusief
piratenbaai.

Het virus verspreidt zich op illegale downloadplatforms. Het wordt geïnstalleerd in bestanden die door internetgebruikers zijn gedownload. Met name illegale versies van games zoals Tussen ons of Maine Ambacht, maar ook illegale versies van Microsoft Office. Volgens de onderzoekers worden corrupte links ook veel gedeeld op het Discord-platform.

Nieuwsgierige piraten

Na installatie blokkeert het programma de toegang tot de lijst met hacksites. Er zijn maar weinig tekens die het mogelijk maken om te worden herkend. Volgens de onderzoekers die het hebben ontdekt, kan er een foutmelding verschijnen wanneer een bepaald programma wordt uitgevoerd en de gebruiker wordt verzocht het opnieuw te installeren. Het virus zal uiteraard geen verdere schade aanrichten.

De oorsprong van het virus is niet bekend. Wat betreft het motief van de piraten. “Het is vaak gemakkelijk te raden wat de makers van malware drijft, maar niet met dit virus”, zegt Andrew Brandt, een van de onderzoekers die het virus ontdekte.

Als de aanpak verwijst naar een operatie ter bestrijding van piraterij, zal geen enkele overheidsorganisatie een hacktool gebruiken om piraterij aan de kaak te stellen. Onderzoekers zijn meestal een “slechte grap” of bewustmakingscampagne geleid door “ethische” hackers.

READ  Het Garmin Fēnix 7 multisporthorloge verandert in een touchscreen en wint aan connectiviteit en autonomie