Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een van de grootste superaarde-planeten is ontdekt binnen 200 lichtjaar van de Melkweg

Een van de grootste superaarde-planeten is ontdekt binnen 200 lichtjaar van de Melkweg

Een van de grootste bekende superhete terrestrische planeten

binnenin buitenste planeten TOI-1075b, geclassificeerd als Super-Earth, is een van de grootste. In de astronomie heeft de gebruikte term ‘super’ niets te maken met een superkracht die aan een planeet vastzit. Het wordt gebruikt om te verwijzen naar een planeet die bestaat uit rotsen en mineralen en groter is dan de aarde. Criteria voor het kwalificeren van een exoplaneet als een superaarde variëren volgens wetenschappelijke publicaties, maar vaak kan een superaarde een massa hebben tussen 5 en 10 keer die van de aarde en een straal tussen 1,5 en 2,5 keer dat. Van onze blauwe planeet.

Het lijkt ook belangrijk om te begrijpen dat het gebruik van het samengestelde woord “superaarde” helemaal niet betekent dat het een planeet is die elke vorm van leven kan herbergen, wat sowieso onmogelijk is voor jou. een land. Het cirkelt al op zeer korte afstand van zijn ster, TOI1075, a oranje dwerg. De temperatuur op het aardoppervlak is meer dan 1000 graden Celsius. Deze temperaturen zijn voldoende om silicaatgesteente te laten smelten en het oppervlak van de planeet in een oceaan van gesmolten lava te veranderen.

De superaarde van TOI-1075b werd ontdekt dankzij de teruggestuurde gegevens Transiting Exoplanet Survey Satellite Telescope van Nasa. Deze kleine ruimtetelescoop van 350 kilogram, beter bekend onder de afkorting TESS, is ontworpen om exoplaneten te detecteren en te tellen. Het principe dat wordt gebruikt voor detectie hangt af van de methode van oversteken.

Lees ook: De verste planeet die ooit is ontdekt, bevindt zich op 25.000 lichtjaar afstand!

Een van de weinige superaardes die in de Fulton Gap ligt

De TESS-telescoop, die gespecialiseerd is in het detecteren van superaardes. Credits: Alejo Miranda/Shutterstock

De transitmethode is een van de meest gebruikte methoden voor het detecteren van exoplaneten. Het is eigenlijk een fotometrische techniek die gebaseerd is op het contrast in de helderheid van een ster wanneer een planeet ervoor passeert. Deze techniek wordt vaak gebruikt in combinatie met de radiale snelheidsmethode om de massa en dichtheid van de gedetecteerde planeet te vinden.

READ  Gevaccineerde mensen dragen deltavariant over als niet-gevaccineerde mensen, volgens studie - RT en français

De TOI-1075b superaarde-planeet die met deze methoden is gedetecteerd, heeft een straal die 1,8 keer groter is dan die van de aarde en is 0,01159 AU verwijderd van zijn ster, die ongeveer 1.730.000 km is. Deze zeer korte afstand verklaart de oppervlaktetemperatuur, die meer dan 1000 graden Celsius bedraagt. omlooptijd hiervan exoplaneet Heet, wat betekent dat de tijd die het kost om een ​​volledige baan rond zijn ster te maken 14,5 uur is. Ten slotte geeft de massa van TOI-1075b, berekend met behulp van metingen van radiale snelheden, precies 9,95 keer de massa van de aarde. Als een superaardse planeet is deze buitenplaneet inderdaad zeer majestueus.

Astronomen waren verrast toen ze ontdekten dat deze hete superaarde zich in de Fulton Gap bevindt. Deze kloof, ook bekend als de Fulton Gap of Fulton Gap, beschrijft een opening die verschijnt in de curve waar exoplaneten worden geclassificeerd op basis van de grootte van hun relatieve straal in vergelijking met de straal van de aarde volgens het aantal dat tot nu toe is ontdekt. Er is een “gat” gelegen op straalgroottes tussen 1,5 en 2,0 aardstralen waarin er zeer weinig exoplaneten zijn.

Lees ook: GJ 3512 b, de planeet die niet zou moeten bestaan

Massaverlies door atmosferische verdamping

Om uit te leggen dat TOI-1075b zich in de Fulton Gap bevindt, beschouwen astronomen het fenomeen van verdamping van de atmosfeer van een planeet vanwege de nabijheid van zijn ster. Dit fenomeen van fotoverdamping, dat mogelijk verband houdt met exoplaneten met relatief lage massa’s, zal dus leiden tot massaverlies.

READ  Verbazingwekkende wetenschappelijke en ethische perspectieven

Vaak hebben exoplaneten die in de categorie superaardes vallen met een grootte die dicht bij TOI-1075b ligt, een dichte, dikke atmosfeer die bestaat uit waterstof en helium. Maar vanwege de zeer hoge dichtheid, geschat op twee keer die van de aarde, en de nabijheid van zijn ster, is dit soort atmosfeer onwaarschijnlijk voor deze gigantische aarde.

Op dit moment weten astronomen de samenstelling hiervan niet atmosferen die verdampt vanwege de nabijheid van zijn ster. Allereerst kon TOI-1075b geen atmosfeer hebben en een volledig verstoken, rotsachtige planeet zijn. Het kan ook een ijle atmosfeer hebben, waarvan de vorming kan afhangen van de permanente verdamping van een oceaan van gesmolten lava die de planeet zou kunnen bedekken.

Astronomen verwachten nu veel van James Webb-ruimtetelescoop Om wat licht te werpen op de sfeer van dit verbazingwekkende bovennatuurlijke land.

Lees ook: James Webb detecteert voor het eerst fotochemisch bewijs in de atmosfeer van een exoplaneet

bron :

Zahra Isak, Avi Schborer, Jennifer A. Burt, Sarah Seeger, Saverio Campione, Zivan Lin, Karen A. Collins, Eric E. Mamayek et al., “TOI-1075 b: Dichte, massieve, zeer korte periode hete superaarde langs een halve spleetdiameter “, arXivingediend op 26 oktober 2022, https://doi.org/10.48550/arXiv.2210.14901