Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een Syrische raket in de buurt van een Israëlische elektriciteitscentrale roept vragen en zorgen op

Het is moeilijk te weten of we woensdagavond op donderdag een ernstig ongeval hebben gemist toen een raket die Syrië verliet, landde in de buurt van de Israëlische kerncentrale in Dimona in de Negev-woestijn. Of als het minder was dan normaal in de schaduwoorlog tussen Iran en Israël, vanuit de Syrische landen. De tegenstrijdige verhalen en dreigende uitspraken die elkaar hebben opgevolgd door de betrokken actoren, geven in ieder geval aan dat beide partijen tenminste een deel van de waarheid trachten te verhullen.

Volgens lokale ooggetuigen werden explosies gehoord en klonken waarschuwingssirenes rond het dorp Abu Karinat in de Negev, een paar kilometer van Dimona, waar de Israëlische kernreactor zich bevindt. Beschreven door de Israëli’s als een civiele faciliteit, die niet officieel erkent dat ze een nucleair arsenaal hebben, staat Dimona bekend als de focus van een niet-aangegeven kernwapenprogramma.

Volgens de eerste officiële verklaring van het Israëlische leger, En een grond-luchtraket uit Syrië viel in de Negev. Als reactie hierop raakte het Israëlische leger de batterij van waaruit de raket werd gelanceerd, en andere Syrische grond-lucht raketbatterijen. In Israël veroorzaakte de schietpartij geen slachtoffers of schade.

Iron Dome-storing

De Syrische reactie kwam kort daarna, via het officiële Sanaa News Agency, onder vermelding van een militaire bron: Het Israëlische leger vuurde raketten af ​​vanaf de Golanhoogten op locaties in de buurt van Damascus. Onze luchtafweerbatterij onderschepte raketten en de meeste werden gedropt tijdens deze agressie, wat resulteerde in de verwondingen van vier soldaten en enige materiële schade. “

Volgens het Syrian Observatory for Human Rights hebben de Israëlische aanvallen luchtafweerbatterijen vernietigd in de stad Demir, 40 kilometer ten noordoosten van de Syrische hoofdstad Damascus, waar wapens zijn van pro-Iraanse milities. OSDH bevestigt dat een van de gewonde soldaten zou sterven.

READ  Tijdens het proces uitte Trump zijn ongemak en afkeer

Al snel rezen er vragen over een grond-luchtraket gelanceerd vanuit het zuiden van Damascus die 300 kilometer verderop landde, in het zuiden van Israël. Want hoewel de Syrische DCA regelmatig Israëlische strijders heeft neergeschoten, die al jaren routinematig invallen hebben gedaan op pro-Iraanse militiesites in Syrië, veroorzaakt het zelden schade. Bovenal hadden hun raketten nog nooit zo’n bereik gehad of hadden ze hun koers toch voortgezet zonder te worden onderschept.

Na twijfels over de officiële koraalriffen die afkomstig waren van sommige media en experts, kondigde de Israëlische minister van Defensie Benny Janzat donderdagochtend een onderzoek aan om te begrijpen waarom de Israëlische verdediging heeft gefaald. “incompleet” Om deze Syrische raket te onderscheppen. In het verleden werd het grootste deel van het vuur vanuit Syrië onderschept door het “Iron Dome” raketschild, zonder het zuiden van het land te bereiken, waar strategische faciliteiten zijn zoals Dimona.

Sabotage in Natanz

Deze Syrische raketlancering is des te aantrekkelijker gezien het feit dat volgens Reuters de luchtverdediging onlangs is versterkt rond Dimona en De rode ZeeIn het licht van de groeiende dreiging van de pro-Iraanse troepen. Deze beslissing is naar verluidt genomen na de sabotageoperatie Gericht op het nucleaire complex van Natanz op 11 april, in Iran. Aanval Teheran krijgt de schuld bij Israël.

Volgens een IDF-verklaring: Dat heb je dagelijks genoemd HaaretzDe Syrische SA-5-raket die op een Israëlische straaljager was gericht, miste zijn doel. Toen de onderscheppingssystemen van de Hebreeuwse staat het niet konden uitschakelen, brak het in de buurt van Dimona. Voor Tel Aviv was noch een grond-luchtraket gericht op Dimona, noch op de kerncentrale.

READ  Noord-Korea lanceert een ballistische raket en Japan beveelt een evacuatie in Hokkaido

De Israëli’s opladen met “desinformatie”, Sommige Iraanse mediakanalen beschreven hun versie van de gebeurtenissen “grappig”. «CWat er in de buurt van Dimona is gebeurd, is een bericht aan Israël dat zijn gevoelige sites niet immuun zijn. De raket had zijn weg naar de reactor kunnen voortzetten. Maar een ramp veroorzaken is niet het doel. “ Een Iraanse bron zei. Andere bronnen gaven ook aan dat de raket geen grond-lucht was, maar eerder een licht-type 110 van het oppervlak-naar-oppervlak dat in staat was om krachtige explosieven te dragen.

Iraanse vijandige uitspraken werden donderdag ook vermenigvuldigd. Laat hem die kwaad pleegt bereid zijn de gevolgen te dragen. Een ambtenaar van de Guardians of the Revolution viel aan, verwijzend naar de aanval op de elektriciteitscentrale van Natanz. “De zionistische entiteit moet weten dat het verzet sterk is.” Plaatsvervangend bevelhebber van de Quds-strijdmacht van de Revolutionaire Garde, Falahzadeh, zei expliciet in een verwijzing naar de vernietiging van de Joodse staat.

Deze escalatie vindt plaats Terwijl Iran onderhandelt In Wenen met wereldmachten om de nucleaire deal van 2015 te redden, en met lijden sinds de terugtrekking van de Verenigde Staten tijdens het tijdperk van Donald Trump. Tot dusver gekwalificeerd “Gebouw”, De onderhandelingen houden verband met de terugkeer van Washington naar de overeenkomst, de opheffing van de Amerikaanse sancties en het respect van Teheran voor zijn nucleaire verplichtingen. Israël heeft altijd zijn sterke vijandigheid getoond jegens deze deal, die sommige Iraanse partijen, waaronder de meest conservatieve partij, willen torpederen.