Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een studie wees uit dat geuren van andermans zweet sociale angst kunnen verminderen

Om deze voorbereidende studie uit te voeren, verzamelden de onderzoekers het zweet van vrijwilligers voordat ze de monsters blootstelden aan 48 patiënten met sociale angst. Deze vrouwen, tussen de 15 en 35 jaar, werden verdeeld in drie groepen van 16 personen. Ze ondergingen allemaal twee dagen mindfulnesstherapie, met als doel hun sociale angst te verminderen. Dit type therapie wordt regelmatig gebruikt om deze psychische stoornis te behandelen. Tegelijkertijd werden twee groepen blootgesteld aan verschillende zweetgeuren.

39% vermindering van de angstscore

Volgens de resultaten van het onderzoek zagen patiënten die tijdens hun mindfulnesstherapie werden blootgesteld aan menselijke lichaamsgeur hun angstscore met ongeveer 39% afnemen na een enkele therapiesessie. Patiënten die alleen de alertheidsbehandeling kregen, zonder blootstelling aan de aroma’s, zagen hun angstscore met slechts 17% afnemen.

Hoe verklaren we dit verschil? “Onze gemoedstoestand zorgt ervoor dat we moleculen (of chemische signalen) in het zweet produceren die onze emoties overbrengen om passende reacties van receptoren op te wekken. De studie toont aan dat deze chemische signalen, gecombineerd met mindfulness-therapie, betere resultaten lijken op te leveren in de behandeling van sociale angst, “zegt Elisa. Vigna, hoofdauteur van de studie. In een persbericht.

Spelen emoties een rol?

Maar hebben de gevoelens die deze chemische signalen overbrengen dan invloed op anderen? Voor de bepalende factor, les wetenschappers hebben de la sueur chez des volontaires ontweten met betrekking tot de extraits de films (“The Grudge”, “Mr Bean”, “Sister Act”…) choisis spécialement for susciter des états émotionnels différents, as me la peur of geluk. Het doel was om te zien of deze specifieke gevoelens tijdens het zweten enige implicaties hadden voor de behandeling om sociale angst te verminderen. Zo werd de eerste groep patiënten blootgesteld aan de geur van zweet van vrijwilligers die naar een vrolijke film keken, en de tweede groep werd blootgesteld aan de geur van mensen die naar een horrorfilm keken. De derde groep werd niet blootgesteld aan geur.

READ  Psychotherapeut Aaron Beck, vader van cognitieve therapie, overleden

Hoewel de geur van zweet inderdaad een positief effect had op het verminderen van sociale angst in de twee blootgestelde groepen, werd er geen verschil in uitkomsten vastgesteld tussen deze twee groepen. Dit betekent dat “het zweet dat wordt geproduceerd door iemand die naar een vrolijke film kijkt, hetzelfde verwerkingseffect heeft als het zweet dat wordt geproduceerd door iemand die naar een enge film kijkt”, legt Elisa Vigna uit.

Het belang van geur

Volgens de onderzoeker kan het simpelweg blootstellen aan de aanwezigheid van een ander een gunstig effect hebben op aromatherapie. “Maar dat moeten we bevestigen”, zegt ze. Er moet een grotere studie, met een groter aantal patiënten, worden gedaan om de verantwoordelijke moleculen precies te isoleren. “We hopen dat dit zal leiden tot een nieuwe manier om mensen met een sociale angststoornis te helpen, bijvoorbeeld door de effectiviteit van interventies te vergroten of een alternatief te bieden voor degenen die niet op behandeling reageren”, hoopt hij. Hoewel deze studie voorlopig is, versterkt het het idee dat er een sterk verband bestaat tussen ons reukvermogen en ons emotionele welzijn.

over hetzelfde onderwerpAngst: het meest duurzame reukvermogen?

Het is voldoende dat je een traumatische situatie hebt meegemaakt om te beseffen hoe sterk angst meerdere jaren kan blijven bestaan. Het nieuws over de aanslagen van 13 november is daar een goed voorbeeld van. Als we de getuigenissen van de overlevenden lezen, bestaat er geen twijfel over de degelijkheid van deze gevoelens.