Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een nieuwe studie onthult de redenen voor de snelheid!

Een nieuwe studie onthult de redenen voor de snelheid!

Cheeta's staan ​​bekend om hun vermogen om ongelooflijke snelheden tot 100 kilometer per uur te bereiken, en over korte afstanden zelfs sneller dan sommige gemotoriseerde voertuigen. Maar wat maakt deze katten zo snel vergeleken met andere dieren?

Waarom presteren cheeta's qua snelheid beter dan alle andere dieren?

Een recente studie gepubliceerd in Natuurcommunicatie Onderzoekers van het Imperial College London en de University of the Sunshine Coast hebben tot nieuwe antwoorden op deze vraag geleid, en werpen licht op de anatomische mechanismen achter de snelheid van deze roofdieren. De sleutel tot hun snelheid: efficiënte spiercontractie.

David Labonte en zijn team hebben een model gebouwd om de snelheid van elk dier te voorspellen. Met behulp van dit model identificeerden ze twee factoren die de loopsnelheid van dieren beperken, wat het idee uitdaagde dat er maar één factor is.

De twee belangrijkste factoren in de loopsnelheid van een dier:

De eerste factor heeft betrekking op hoe snel een spier samentrekt, terwijl de tweede betrekking heeft op hoe kort deze kan samentrekken tijdens een samentrekking. Dit resultaat werd geverifieerd met behulp van een fysiek model dat de loopsnelheid van de dieren voorspelt op basis van deze twee parameters.

De sleutel tot ons model is het begrijpen dat de maximale loopsnelheid wordt beperkt door zowel de snelheid waarmee spieren samentrekken, als door hoe ver ze kunnen inkorten tijdens het samentrekken. zei Christopher Clementi, co-auteur en professor aan de Universiteit van de Sunshine Coast.

Waarom domineren cheeta's de race?

Cheeta's bevinden zich in een ideaal gebied waar deze twee limieten samenvallen, waardoor ze snelheden tot 105 kilometer per uur kunnen bereiken. Kleine dieren worden tegengehouden door de eerste limiet, terwijl grotere dieren de “limiet van het werkvermogen” bereiken, omdat ze niet genoeg kracht kunnen produceren om hun grote massa tot hoge snelheden te versnellen.

READ  De maan krimpt en dit brengt toekomstige menselijke bases in gevaar!

Evolutionaire voordelen van cheeta's

Cheeta's zijn geëvolueerd tot snelle hardlopers in plaats van langeafstandslopers, met de nadruk op hun snel bewegende spieren. Bovendien geeft hun gemiddelde grootte hen een voordeel ten opzichte van grotere dieren die hun maximale werkcapaciteit bereiken. Bovendien draagt ​​de verminderde concurrentie met andere roofdieren van vergelijkbare grootte ook bij aan hun dominantie als ultieme hardlopers.

Op weg naar een beter begrip van dierenraces

Deze studie biedt nieuwe perspectieven op het rennen van dieren en de evolutie van snelheid bij verschillende soorten. Hoewel het door de onderzoekers voorgestelde model de prestatiesnelheid van de meeste dieren kan voorspellen, zijn er nog steeds vragen die moeten worden beantwoord, vooral met betrekking tot grote dinosauriërs en hun vermogen om te bewegen ondanks hun enorme omvang.