Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een nieuw record in 2022 voor de uitstoot van kooldioxide door energie, maar het is lager dan verwacht

De uitstoot van kooldioxide is in 2021 met 6% gestegen, waarbij de beperkingen in verband met Covid-19 zijn afgenomen.

Door Le Figaro met AFP

gepubliceerd

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Volgens het Internationaal Energieagentschap is ook 550 miljoen ton kooldioxide vermeden door nieuwe koolstofarme energie-infrastructuren. LUKE SHARRETT/GETTY IMAGES NOORD-AMERIKA/Getty Images via AFP

De wereldwijde energiegerelateerde kooldioxide-emissies zijn in 2022 verder gestegen, met 0,9%, om een ​​nieuw record te bereiken, zij het lager dan verwacht dankzij de energiehausse en groene technologieënDat heeft het Internationaal Energieagentschap (IEA) donderdag bekendgemaakt. “Het risico van een explosieve groei van de uitstoot is niet werkelijkheid geworden door het toegenomen gebruik van steenkool in de context van de energiecrisis en de opkomst van zonne-energie, wind, elektrische auto’s, energie-efficiëntie en andere factoren die de stijging van koolstofdioxide hebben vertraagdDat stelt het Internationaal Energieagentschap donderdag in een analyse op basis van openbare nationale gegevens.

Emissies van energie (meer dan driekwart van alle broeikasgassen) blijven behoudenOnhoudbaar groeitrajectwakkert de ontwrichting van het klimaat aan, maar verontrust het Internationaal Energieagentschap dat oproept tot krachtiger optreden.In 2022 is de uitstoot van koolstofdioxide door energie met 0,9% gestegen, tot een recordhoogte van meer dan 36,8 miljard ton, volgens het rapport.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Lees ook – Opwarming van de aarde: De Europese Investeringsbank vindt Europese investeringen “duidelijk” onvoldoende

Toenemend gebruik van fossiele brandstoffen

Maar volgens het Internationaal Energieagentschap is er ook 550 miljoen ton kooldioxide vermeden door nieuwe energie-infrastructuur. koolstofarm. Vorig jaar waren hernieuwbare energiebronnen goed voor 90% van de groei van de elektriciteitsproductie. In 2021 bereikte de jaarlijkse stijging van de energiegerelateerde emissies 6%, na een uitzonderlijk traag Covid-jaar.

In het afgelopen jaar zijn de emissies aangewakkerd door een toenemend gebruik van fossiele brandstoffen, met name in verband met de terugkeer van extreme weersomstandigheden of zelfs met de moeilijkheden bij het gebruik van een ongekend aantal fossiele brandstoffen. Kernreactor. De uitstoot door de verbranding van steenkool, dat in Azië en Europa vaak het te duur geworden gas verving, steeg met 1,6%.

De oliegerelateerde emissies stegen met 2,5%, maar bleven onder het niveau van vóór Covid. De helft van die groei komt van de hervatting van het vliegverkeer, legt het Internationaal Energieagentschap uit. Geografisch gezien zag Azië exclusief China zijn uitstoot stijgen met 4,2%, aangedreven door zijn economische groei. China, dat vanwege Covid aan beperkingen onderhevig is, blijft op hetzelfde uitstootniveau.

Lees ook – Landbouw Frankrijk loopt voorop in de strijd tegen klimaatverandering

De uitstoot van fossiele brandstoffen blijft toenemen.

In de Europese Unie daalden de emissies met 2,5%, dankzij de recordspreiding van hernieuwbare energiebronnen in het licht van de terugkeer van steenkool. In de Verenigde Staten steeg het met 0,8%, waarbij de vraag naar energie sterk toenam als gevolg van extreme temperaturen. “De effecten van de energiecrisis hebben niet geleid tot de explosieve groei van de uitstoot die we hadden gevreesd, dankzij de opmerkelijke groei van hernieuwbare energiebronnen, elektrische voertuigen, warmtepompen en technologieën voor energie-efficiëntie. Zonder dat zou de groei van de uitstoot van kooldioxide bijna drie keer zo hoog zijn geweestAIE-directeur Fatih Birol merkte op.

De uitstoot van fossiele brandstoffen (olie, gas en steenkool, nota van de redacteur) blijft echter toenemen, wat de inspanningen om de mondiale klimaatdoelstellingen te halen belemmert.Hij drong er bij de betrokken bedrijven op aan om in actie te komen. “Internationale en nationale bedrijven in de fossiele brandstofsector behalen recordinkomsten en moeten hun deel van de verantwoordelijkheid op zich nemen, in overeenstemming met hun publieke klimaattoezeggingen. Ze moeten hun strategieën herzien in de richting van een reële vermindering van hun uitstootHij bevestigde.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

READ  Natuurkundigen hebben voor het eerst licht op kwantumschaal gemanipuleerd