Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een mooie week voor een turbulent weekend

Een mooie week voor een turbulent weekend

De meteorologische context wordt momenteel gekenmerkt door de ontwikkeling van een uitgebreid lagedrukgebied tussen Groenland, IJsland en het Verenigd Koninkrijk. Dit laatste heeft geen invloed op ons in de mediterrane regio’s. Tegelijkertijd duurt het hogedrukregime voort tussen Afrika, Spanje en het westelijke Middellandse Zeegebied. Kortom, we zijn gevestigd op het kruispunt van deze twee grote sfeervolle centra. In die context belooft de komende week over het algemeen heel mooi te worden in onze divisies.

Morgen woensdag blijft de laaghangende bewolking over de vlaktes en het binnenland van de Aude, terwijl de vlaktes van Languedoc en Roussillon profiteren van grote uitgestrektheid. Een paar bewolkte overstromingen kunnen het zonlicht tijdelijk verstoren, maar dat is niet belangrijk. Tramontanen barsten uit over het gebied, met windsnelheden van 30 tot 50 km/u gedurende de dag in de Languedoc, terwijl tornado’s van 60 tot 70 km/u worden verwacht boven de Aude en de noordelijke Pyrénées-Orientales. De maximumtemperaturen liggen in de laagvlakten tussen de 23 en 25 graden Celsius.

Donderdag is de zon grotendeels doorgegaan in onze secties, inclusief de reliëfs. Er is alleen een zachte bewolkte sluier op grote hoogte. Mistral en Tramontane behouden hun gebruikelijke zones: windstoten van 40 tot 50 km/u boven het Rhônedal en Corbierre. Maximaal zonder noemenswaardige ontwikkeling, met ongeveer 23 tot 25 °C. De bottom line is fris, zelfs met slechts een paar witte Looser frosting (meer info!). Op vrijdag kunnen zich enkele ochtendwolken vormen boven het oostelijke deel van het gebied (vooral de Gard), maar deze verdwijnen snel en de zon gaat weer onder.

READ  De weddenschap van de Amerikaanse startup - Liberation

In de middag keert de zeebries terug met een windstoot van 20/25 km/u. Qua temperaturen krijgen de extremen een beetje kleur met 25 tot 26 graden Celsius in de vlakte. Vanaf dit weekend wordt de voorspelbaarheid minder goed, waardoor we in termen moeten spreken. Het uitgebreide lagedrukgebied dat aan het begin van het artikel wordt genoemd, zou ergens tussen de nabijgelegen Atlantische Oceaan (CEP-scenario) en Frankrijk (GFS-scenario) moeten zinken. De twee modellen zien dus een terugkeer van lagedrukomstandigheden, maar met opmerkelijke verschillen in de onze. Hier zijn twee voorbeelden ter vergelijking:

In het CEP-model roteert de lagedrukactiviteit voornamelijk tussen Ierland en de Golf van Biskaje. Deze formatie bevordert een dynamische en onstabiele zuidelijke sectorstroom over onze regio’s, met als gevolg de terugkeer van onweerswolken en regen. Er is een risico op een Cevennen-gevecht (en dus aanhoudende regenval in de Cevennen en de omliggende gebieden) op dit model. Waarschuwing: de aflevering van de Cevennen klinkt niet als een ramp. Voorlopig lijkt het evenement van normale intensiteit te zijn als het wordt bevestigd.

In het GFS-model stort het lagedrukgebied van Frankrijk in een noordelijke stroming. Ernstige verslechtering kan een punt van zorg zijn voor de noordelijke regio’s, maar de mediterrane regio’s zullen zich iets minder zorgen maken over de regencorridor en vooral de lagere temperaturen. Kortom: het zal nodig zijn om te weten waar het lagedrukbekken zal zinken om te zien of we gewoon een tijdelijke en zwakke verslechtering zullen hebben of dat het noodzakelijk is om het risico op significante neerslag te monitoren.

READ  De witte loper komt eraan