Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een miljoen keer kleiner dan een haar: er is het dunste bladgoud ter wereld geproduceerd, het heeft zeer vreemde eigenschappen en kent veel praktische toepassingen

Een miljoen keer kleiner dan een haar: er is het dunste bladgoud ter wereld geproduceerd, het heeft zeer vreemde eigenschappen en kent veel praktische toepassingen

GVTech-nieuws Een miljoen keer kleiner dan een haar: er is het dunste bladgoud ter wereld geproduceerd, het heeft zeer vreemde eigenschappen en kent veel praktische toepassingen

delen:


Onderzoekers van de Linköping Universiteit in Zweden hebben een opmerkelijke wetenschappelijke prestatie geleverd: het produceren van ’s werelds dunste goudfolie, slechts één atoom dik.

Ongebruikelijk productieproces

Jarenlang probeerden onderzoekers een vel goud van één atoom dik te produceren, een materiaal dat ze ‘goldin’ noemden.

Onlangs hebben wetenschappers van de Linköping Universiteit in Zweden deze prestatie bereikt met behulp van een eeuwenoude methode, geïnspireerd door de kunst van het Japanse smeden.

Aanvankelijk was bladgoud een 3D-materiaal waarin goud was ingebed tussen lagen titanium en koolstof. Ondanks vele pogingen hadden wetenschappers moeite dit goud te pellen Eén vel maïspapier.

Dankzij een bij toeval ontdekte methode die wordt gebruikt in de kunst van het Japanse smeden, zijn onderzoekers erin geslaagd bladgoud te extraheren uit de matrix bestaande uit goud en titaniumcarbide. Deze methode, gebaseerd op de Murakami-detector, vereist zorgvuldige aanpassingen in concentratie en looptijd, evenals donkere omstandigheden om te voorkomen dat de cyanide het goud oplost. Uiteindelijk konden onderzoekers goudfolie produceren van slechts één atoom dik, met een geheel nieuwe reeks potentiële toepassingen.

Veel praktische toepassingen

De ontdekking van dit extreem dunne bladgoud opent veel mogelijkheden voor praktische toepassingen.

Dankzij zijn unieke eigenschappen als tweedimensionaal materiaal kan goldin worden gebruikt om een ​​deel van de kooldioxide (CO2) om te zetten die schadelijk is voor ons klimaat. Het kan ook dienen als katalysator voor de productie van waterstof of worden gebruikt bij de selectieve productie van chemicaliën met toegevoegde waarde en waterzuivering.

READ  De door de aarde geabsorbeerde warmte heeft een "ongekend" niveau bereikt

Bovendien kunnen bestaande toepassingen voor goud aanzienlijk worden verbeterd door gebruik te maken van ultradunne goudfolie, met het potentieel om de hoeveelheid goud die nodig is voor elke toepassing aanzienlijk te verminderen.

De succesvolle productie van ’s werelds beste goudfolie opent opwindende nieuwe grenzen in materiaalonderzoek en biedt grote mogelijkheden voor grote vooruitgang op vele gebieden, van technologie tot het milieu en de geneeskunde.