Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een man kan de grootte van zijn pupillen op verzoek veranderen en dit is nieuw

Wetenschappers merken een zeldzaam fenomeen op. Een 23-jarige man kon zijn pupillen naar believen vergroten en verkleinen.

Dit is ongehoord. Een 23-jarige Duitse man kon op verzoek zijn pupillen verwijden. Door het te verkleinen, kan hij dingen zelfs van dichtbij zien, terwijl de meeste mensen ze als wazig zien. Dit unieke klinische geval wordt gedetailleerd beschreven in de review Internationaal tijdschrift voor fysiologische psychologie.

Normaal verwijden de pupillen zich spontaan. Twee kleine spieren werken op ooghoogte en laten door samentrekking toe de hoeveelheid licht die dit orgaan binnenkomt te meten. De pupillen breiden zich bijvoorbeeld uit op een donkere plaats, en juist juist in een lichte omgeving. Andere factoren, zoals opwinding of drugsmisbruik, kunnen ook de pupilverwijding beïnvloeden.

Video. Gezondheid: pas op voor het blauwe licht

Maar wat is een beheersbare reactie, zoals blijkt uit het geval van deze jongeman. Toen ik 15 was: “Ik legde aan een vriend uit dat ik mijn oogbollen kon laten trillen, en hij merkte dat mijn pupillen kleiner werden”, legt hij uit. In het begin moest de jongeman zich op iets concentreren om de grootte van zijn pupillen te veranderen, en beetje bij beetje leerde hij zijn spieren te beheersen zonder zich op een bepaald punt te concentreren. Een vaardigheid die hem tot een speciaal geval maakt.

‘We dachten dat het onmogelijk was’

Om zijn beweringen te verifiëren, voerden de jonge Duitse onderzoekers een reeks tests uit. Onderzoeken bevestigden dat hij de pupil tot 2,4 mm in diameter kon vergroten en de diameter tot 0,88 mm kon verkleinen.

READ  Review Huawei MateBook X Pro 2021: een ultradraagbaar apparaat dat zich richt op uiterlijk

Er zijn al mensen geïdentificeerd die de pupilgrootte kunnen verkleinen, maar ze gebruikten indirecte methoden. “Denken aan de zon kan leerlingen beperken en denken in een donkere kamer of hoofdrekenen van iets kan ze uitbreiden”, zegt Christoph Strauch, auteur van casestudy’s en assistent-professor psychologie in Nederland. En hier voegt de onderzoeker aan toe dat ze de pupilspieren direct kan besturen “verbazingwekkend, omdat het voor onmogelijk werd gehouden.”

Leerlingcontrole geeft een klein voordeel aan de jonge man, omdat hij objecten twee keer zo dicht bij zijn gezicht kan zien. Wetenschappers zijn op zoek naar andere mensen die dit vermogen hebben om te bepalen of er een manier is om te leren.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in deze inhoud: