Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een magische nacht door heel Frankrijk, met het prachtige roze noorderlicht

Een magische nacht door heel Frankrijk, met het prachtige roze noorderlicht

Dit fenomeen, dat een ongelooflijk spektakel oplevert, is het resultaat van een zonnestorm.

gepubliceerd

updaten


Leestijd: 2 minuten

Aurora waargenomen vanuit Isère, 10 mei 2024. (SIGRID DUCARRE/X)

Festival in heel Frankrijk en daarbuiten. Op vrijdag 10 mei verschenen er veel afbeeldingen van het noorderlicht op sociale media, met tinten roze en paars in de lucht. Dit fenomeen is het resultaat van een zonnestorm Van zeldzame intensiteit, tijdens het “Een gaswolk wordt snel uitgestoten en verwarmd.”“, legt France Info Eric Lagadique, astrofysicus bij het Observatorium Côte d’Azur uit. “Dit noorderlicht kan verschijnen wanneer dit gas in wisselwerking staat met de atmosfeer en het magnetische veld. “Er zijn de afgelopen maanden een paar noorderlichten geweest, maar deze aurora is echt groot.”“, zegt de astrofysicus, die tegelijkertijd ontving: “Honderden foto’s uit heel Frankrijk”.

“Er waren minstens vier zonnevlammen en dat is alles wat er gebeurde.”, meer opmerkingen van onderzoekers. Deze ‘coronale massa-ejecties’ komen van een zonnevlek die ongeveer zestien keer de diameter van de aarde heeft, en reizen honderden kilometers per seconde. “De activiteitscyclus van de zon duurt tien tot dertien jaar en we bevinden ons op zijn hoogtepunt.” Eric Lagadique legt uit dat dit fenomeen betrekking heeft op het noordelijk en zuidelijk halfrond, maar meer uitgesproken is in het noorden, dat meer gewend is aan dit soort waarnemingen. “In Zweden en Noorwegen moeten ze het naar hun zin hebben. In Quebec zou dit snel moeten gebeuren als de omstandigheden stabiel zijn, wat ze lijken te zijn.”

Eric Lagadique adviseert nieuwsgierigen om naar buiten te gaan en naar het noorden te kijken, en weg te blijven van elke lichtbron. Zelfs als er schijnbaar geen noorderlicht is, is het ook mogelijk om foto’s te maken met een lange belichtingstijd, zodat er bij aankomst een aantal leuke verrassingen verschijnen. En als je het nachtleven mist, volhard dan. “Er is nog steeds een kans dat hij er morgen zal zijn.”

De huidige gebeurtenis zou een totaal andere omvang hebben, hoewel nog steeds kleiner dan de zonnestorm van 1859, de grootste ooit gemeten volgens NASA. Het staat ook bekend als het Carrington-evenement en komt overeen met een niveau 5-evenement en ernstig verstoorde telegraafcommunicatie.

READ  TikTok binnenkort wordt verwijderd uit de App Store, Apple en Google Play?