Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Een enorme zonnevlam op weg naar de aarde, wat zijn de risico’s?

De zon is een van de meest onderzochte en bestudeerde objecten in de omtrek van de aarde. En met een goede reden: een ster kan enorme schade aanrichten wanneer een zonnevlam – met andere woorden, massale uitstoot van geladen deeltjes met zeer hoge snelheid – de infrastructuur op aarde bereikt. Onze planeet is beschermd tegen de meeste schadelijke gezondheidseffecten van deze uitgestoten deeltjes. De aarde kan vertrouwen op een sterk magnetisch veld dat ons, bijna als een schild, beschermt tegen deze hemelse stemming.

Maar soms zijn sommige explosies zo krachtig dat de interactie met het aardmagnetisch veld de vernietiging van elektronische infrastructuren kan veroorzaken. Dit type uitbarsting komt periodiek voor, maar om echt verwoestende effecten te hebben, moet materie in een specifieke richting worden verdreven, zodat deeltjes de baan van de aarde kunnen passeren en de aarde frontaal kunnen treffen. De laatste keer dat een dergelijke uitbarsting werd geregistreerd, was tussen 1 en 2 september 1859. In die tijd waren de communicatie- en energietransmissie-infrastructuren minder ontwikkeld.

Zonnevlammen kunnen in sommige gevallen kritieke infrastructuur op aarde vernietigen

Toen de deeltjes de magnetosfeer bereikten, kwamen grote gebieden echter zonder elektriciteit te zitten, waardoor in sommige gevallen faciliteiten en lijnen werden vernietigd. Delen van telegraafnetwerken in Europa en Noord-Amerika werden ook beschadigd, met enkele branden. Tijdens de storm konden andere stations berichten verzenden, zelfs nadat het systeem zonder stroom was, dankzij de stromen die werden gegenereerd door de geomagnetische storm.

In 2022 worden infrastructuren die zijn blootgesteld aan geomagnetische gevaren veel talrijker. We rekenen ook op hen. Er is natuurlijk het elektriciteitsnetprobleem, met veel bovenleidingen, transformatorstations en andere voorzieningen die niet zijn beschermd tegen deze extreme gebeurtenissen. Maar ook de infrastructuur die nodig is om het wereldwijde internet te laten draaien. Om nog maar te zwijgen van satellieten, die gemakkelijker kunnen worden beschadigd of zelfs vernietigd door de komst van geladen deeltjes van de zon dan installaties op aarde.

READ  Na het branden is het hier bruin!

Daarom zijn de belangrijkste risico’s van een zonnevlam vele black-outs over de hele wereld, maar vooral op hoge breedtegraden (Noord-Europa, Rusland, China, Japan, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, een deel van het Afrikaanse continent, Australië …), naast de mogelijke vernietiging van essentiële telecommunicatie-infrastructuur. Een zonnestorm kan ook alledaagse elektronische apparaten vernietigen in de meest blootgestelde gebieden.

Sinds enkele weken observeren astronomen over de hele wereld echter een zonnevlek genaamd AR3038. Deze donkere vlekken op het oppervlak van onze ster verraden gebieden met een hoge activiteit die tot een vulkaanuitbarsting zouden kunnen leiden. Tot een paar dagen geleden geloofden waarnemers dat deze op de aarde gerichte missie uiteindelijk zou verdwijnen. Maar in plaats daarvan verdrievoudigde de plek in omvang, voordat een enorme explosie werd gezien.

Lees ook – Zonnevlam vastgelegd op video, wat een zeldzaam fenomeen is [Vidéo]

Het reist in de richting van de aarde, maar het is moeilijk te bepalen of deze geladen deeltjes onze planeet ook daadwerkelijk zullen passeren. Het observatorium van NASA, dat meestal de ernst van deze verschijnselen voorspelt, ondervond op een kritiek moment in de waarnemingen een stroomstoring, zodat het exacte pad van deze uitstoot niet kan worden berekend. We moeten het echter snel tot op de bodem uitzoeken. Volgens beschikbare schattingen zou deze uitbarsting de aarde bereiken op donderdag 29 juni 2022, dat wil zeggen vandaag.