Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De James Webb-telescoop zal het diepste beeld van het universum opleveren

De James Webb-telescoop zal het diepste beeld van het universum opleveren

NASA zal ontdekken “De diepste foto van ons universum ooit gemaakt” Dankzij zijn nieuwe James Webb-ruimtetelescoop, zei Bill Nelson, hoofd van het Amerikaanse agentschap, op 12 juli. “Het gaat verder dan alles waar de mensheid ooit naar heeft gekeken.”Hij zei tijdens een persconferentie in het Space Telescope Science Institute in Baltimore, het operationele centrum voor dit technische juweeltje van $ 10 miljard dat in december werd gelanceerd en nu $ 1,5 miljoen van de aarde verwijderd is.

James Webb kan meer naar het universum kijken dan welke telescoop dan ook voor hem dankzij zijn enorme hoofdspiegel en zijn instrumenten die infraroodsignalen ontvangen, waardoor ze door stofwolken kunnen kijken. “Het zal de lichamen van het zonnestelsel en de atmosferen van exoplaneten die rond andere sterren draaien verkennen, en ons aanwijzingen geven of de atmosferen vergelijkbaar zijn met de onze.”Bill Nelson legde het uit. Dit kan enkele van onze vragen beantwoorden: Waar komen we vandaan? Wat is er nog meer? wie zijn we? En natuurlijk beantwoordt het vragen die we nog niet weten.”

Met name James Webb moet het mogelijk maken om de eerste sterrenstelsels, die slechts een paar honderd miljoen jaar na de oerknal zijn gevormd, en de exoplaneten waar te nemen. Dankzij een efficiënte lancering door NASA-partner Arianespace, zou de telescoop 20 jaar operationeel kunnen blijven, twee keer de oorspronkelijk geplande levensduur, zei Pam Milroy, adjunct-directeur van het US Space Agency. Op 12 juli is NASA van plan de eerste spectroscopische analyse van de James Webb-telescoop van een verre planeet, een exoplaneet, aan te kondigen.

READ  Reunion heeft zijn eerste "Cyberknife", een revolutionaire machine

Spectroscopie is een hulpmiddel om de chemische en moleculaire samenstelling van verre objecten te kennen, en in het geval van een planeet kan het helpen bij het bepalen van de atmosfeer, het detecteren van de aanwezigheid van water of het analyseren van de bodem. Volgens Nestor Espinosa, een astronoom van het Space Telescope Science Institute, is de spectroscopie van exoplaneten tot nu toe zeer beperkt geweest in vergelijking met wat de James Webb-telescoop kan doen. “Het is alsof je in een heel donkere kamer bent en je hebt maar een klein gaatje om in te gluren”Hij zei over de huidige technologie. Met deze nieuwe telescoop “Ik heb een enorm raam geopend, je kunt alle kleine details zien.”