Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Duizenden inwoners vluchten naar Armenië, ondanks de belofte van Azerbeidzjan om de rechten van degenen die achterblijven te ‘garanderen’

Duizenden inwoners vluchten naar Armenië, ondanks de belofte van Azerbeidzjan om de rechten van degenen die achterblijven te ‘garanderen’

Duizenden inwoners van Nagorno-Karabach hebben hun toevlucht gezocht in Armenië, ondanks de belofte die Azerbeidzjan op maandag 25 september herhaalde door zijn president, Ilham Aliyev, dat de rechten van de Armeniërs die in deze enclave zullen blijven, die het leger het laatst bezette, week zal zijn “inhoud”.

Alle mensen die daar wonen, “Ongeacht hun etniciteit zijn het Azerbeidzjaanse burgers. De Azerbeidzjaanse staat zal hun rechten garanderen.De heer Aliyev maakte de aankondiging tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Turkse tegenhanger Recep Tayyip Erdogan in Nachitsjevan, een strook land tussen Armenië en Iran dat in 1923 bij Azerbeidzjan werd gevoegd. “We hopen dat Armenië de vreedzame hand zal vasthouden die het land heeft uitgestoken.”Van zijn kant lanceerde de heer Erdogan.

Onze interpretaties: Nagorno-Karabach: inzicht in dit eeuwenoude conflict dat de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Armenië op scherp zet

Het bezoek van het Turkse staatshoofd, dat een sleutelrol speelt in dit deel van de Kaukasus, heeft een sterke symbolische waarde, een paar dagen na de bliksemoverwinning die Azerbeidzjaanse soldaten behaalden op de strijdkrachten van de zelfverklaarde ‘republiek’. Azerbeidzjan. Nagorno-Karabach, deze regio wordt voornamelijk bewoond door Armeniërs en werd in 1921 door de Sovjetmacht bij Azerbeidzjan gevoegd.

Rusland, dat de Kaukasus als zijn eigen grondgebied beschouwt en drie jaar geleden een vredesmacht in deze betwiste regio heeft ingezet, heeft op zijn beurt maandag krachtig de kritiek van de Armeense premier Nikol Pashinyan afgewezen. “Wij verzetten ons categorisch tegen pogingen om de verantwoordelijkheid af te schuiven op de Russische zijde en de Russische vredestroepen.”Woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, stond erop dit allemaal te verwerpen “verwijt” over vermeende overtredingen.

READ  Een nauwe botsing tussen Chinese en Amerikaanse militaire vliegtuigen

De Russische diplomatie ging zelfs zo ver dat ze Armenië beschuldigde van “Een gijzelaar van de geopolitieke spelletjes van het Westen”streven naar “Sloop” Bilaterale betrekkingen. “Wij zijn ervan overtuigd dat de Armeense autoriteiten een ernstige fout maken door opzettelijk te proberen de Russisch-Armeense betrekkingen, die vele facetten hebben en die eeuwen geleden tot stand zijn gekomen, te vernietigen, en door hun land tot gijzelaar te maken van de geopolitieke spelletjes van het Westen.”zegt ze in een persbericht.

Ondertussen zette de stroom vluchtelingen uit Nagorno-Karabach naar Armeens grondgebied zich maandag voort, met enorme verkeersopstoppingen op de enige weg die de hoofdstad, Stepanakert, met Armenië verbond. In totaal zijn er 6.650 mensen “Gedwongen ontheemden” Volgens de laatste inschatting van de Armeense regering zijn zij sinds zondag vanuit deze enclave Armenië binnengekomen, na de nederlaag van de separatistische strijders. Aan de Azerbeidzjaanse kant, in gebieden dichtbij Nagorno-Karabach, zoals Tataars en Belagan, willen veel van degenen die deze regio in het verleden moesten verlaten, daar weer verblijven.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Nagorno-Karabach: De Europeanen bevinden zich in chaos tegenover Azerbeidzjan

De Europese Unie ontvangt vertegenwoordigers van Armenië en Azerbeidzjan

Een Armeense jongen uit Nagorno-Karabach arriveert op 25 september 2023 in Goris, regio Syunik, Armenië.

De Europese Unie van haar kant zal dinsdag in Brussel hooggeplaatste vertegenwoordigers ontvangen van Armenië en Azerbeidzjan, twee voormalige Sovjetrepublieken die tussen 1988 en 1994 militair met elkaar in botsing kwamen in Nagorno-Karabach (30.000 doden). 2020 (6.500 sterfgevallen).

Deze bijeenkomst zal worden voorgezeten door Simon Mordo, de belangrijkste diplomatieke adviseur van Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad. Nationale veiligheidsadviseurs zullen Azerbeidzjan en Armenië vertegenwoordigen, evenals Frankrijk en Duitsland. De speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie voor de zuidelijke Kaukasus, de Estse diplomaat Toivo Klar, zal ook aan deze bijeenkomst deelnemen. De Armeense premier en de Azerbeidzjaanse president zullen naar verwachting deelnemen aan de bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap, waartoe ongeveer vijftig Europese landen behoren, op 5 oktober in Granada, Zuid-Spanje.

READ  Er is geen bezwaar om het land te verlaten naar Ibrahim Ghali
Lees ook: Nagorno-Karabach: Bewoners ‘verbergen’ uit angst voor de komst van Azerbeidzjaanse soldaten en Armeense strijders geven hun wapens in

De wereld met Agence France-Presse