Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Drie populaire Franse apps delen persoonlijke gegevens zonder toestemming van gebruikers

Drie populaire Franse apps delen persoonlijke gegevens zonder toestemming van gebruikers

Drie toonaangevende Franse apps zijn beschuldigd van het illegaal delen van de persoonlijke gegevens van hun gebruikers. CNIL over deze kwestie.

De Android-apps van Fnac, SeLoger en MyFitnessPal, staan ​​in het vizier van NOYB, de Oostenrijkse organisatie opgericht door privacyactivist Max Schrems. De belangrijkste kritiek is dat, eenmaal geopend, Deze applicaties verzamelen gegevens en delen deze vooral met derden zonder te wachten op toestemming van de gebruiker – hoewel dit verplicht is.

Geen toestemming? Geen probleem

Twee van deze drie apps vertonen geen toestemmingsverzoeken; Ten derde: als er inderdaad ruimte is voor toestemming, staat dit de overdracht van gegevens niet daadwerkelijk in de weg. ” Elke app heeft uw toestemming nodig om u te volgen “, legt Alaa Krinikiti, advocaat gegevensbescherming bij NOYB, uit. Standaard verzamelen ze echter gegevens en tracking [les utilisateurs]. In tegenstelling tot tracking op websites zijn er nog geen concrete acties ondernomen voor mobiele applicaties [pour mettre en œuvre la réglementation] “.

De drie applicaties in kwestie verzamelen informatie zoals smartphonemodel, IP-adres en vooral AdID, de unieke identificatiecode die Google toewijst om advertenties te volgen. Met deze gegevens kan de gebruiker nauwkeurig worden getarget om gepersonaliseerde advertenties te tonen… en nog meer als er affiniteiten zijn.

Abonneer je op het kanaal

NOYB betreurt het dat deze applicaties, die door miljoenen mensen worden gebruikt, niet in strijd zijn met de Europese regels op het gebied van gegevensbescherming. In dit geval komt het er op neer Elektronische privacyrichtlijn Hierin staat dat toegang tot gegevens op het apparaat onderworpen moet zijn aan voorafgaande en geïnformeerde autorisatie van de gebruiker.

READ  Sociale zekerheid: waarom moeten sommige patiënten een paar dagen betalen?

De organisatie nam contact op met de CNIL om te verzoeken dat deze drie applicaties alle illegaal verzamelde gegevens zouden verwijderen, en voegde een bericht toe dat naar derden (zoals een datamakelaar) werd gestuurd waarin stond dat de gebruiker heeft verzocht om het verwijderen van elke link, kopie of duplicaat van zijn persoonlijke gegevens .

NOYB is ook van mening dat in het licht van “ De ernst van de beschuldigingen en de mogelijkheid dat het aantal getroffen mensen zal toenemen », De Commissie voor Gegevensbescherming zou een boete moeten opleggen. Deze eerste klachten zijn nog maar het begin: de organisatie is van plan nieuwe rechtszaken aan te spannen tegen andere apps. Om het illegaal delen van gegevens te stoppen “.

bron :

Noib