Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Drie doden bij Russisch bombardement tijdens evacuatie van minibus uit Cherson…

9.34 uur: Eerste zending Oekraïens graan verwacht in Istanbul “na middernacht”.

Het Turkse ministerie van Defensie zei dat de eerste lading Oekraïens graan sinds de Russische invasie op 24 februari “dinsdag na middernacht in Istanbul” werd verwacht. Het onder Sierra Leone vlag varende schip, de Razzoni, dat maandag kort na 09.00 uur (6 uur GMT) uit Odessa vertrok met 26.000 ton maïs aan boord, werd dinsdag vroeg in de middag aangekondigd voor de Libanese haven van Tripoli. Volgens het ministerie wordt het nu “na middernacht”, dat wil zeggen vanaf 21.00 uur GMT, in Istanbul verwacht.

De Razzoni bevond zich ’s nachts voor de Roemeense kust, maar ontkoppelde zijn AIS-systeem, een automatisch identificatiesysteem dat zijn pad volgt, rond 2 uur ’s nachts, volgens gegevens van de Marine Traffic-website. In antwoord op een vraag noemde het ministerie van Defensie niet meteen de redenen voor deze manoeuvre, waardoor het zich voor de radar zou kunnen verbergen. Deze discretie kon hem echter in staat stellen te ontsnappen aan de pers die zijn aankomst bij de ingang van de Bosporus in de gaten hield.

Het vrachtschip vorderde maandag zeer langzaam (7 knopen) in Oekraïense wateren vanwege de mogelijkheid van mijnen, maar verhoogde daarna zijn snelheid, aldus Marine Traffic. Ze moeten worden onderzocht door een team van het Gemeenschappelijk Coördinatiecentrum dat toezicht houdt op de Oekraïense graanexport en zorgt voor een strikte uitvoering van de overeenkomst die op 22 juli tussen Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties is ondertekend.