Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Drie doden bij explosie Krimbrug

Drie doden bij explosie Krimbrug

“Vandaag om 06:07 op het weggedeelte van de brug Krim (…) Er was een explosie van een autobom, die een brand veroorzaakte in zeven spoorwegtanks die op weg waren naar de Krim”, merkte de commissie op, citerend uit Russische instanties. Vandaag, zaterdag, opende Rusland een strafrechtelijk onderzoek naar de explosie. Volgens voorlopige gegevens kwamen drie mensen om het leven als gevolg van het ongeval. De Russische onderzoekscommissie zei in een verklaring: “Ze zijn hoogstwaarschijnlijk de inzittenden van een auto die zich in de buurt van de vrachtwagen bevond toen deze ontplofte.”

Een woordvoerder van het Kremlin vertelde RIA Novosti dat Vladimir Poetin opdracht had gegeven tot de vorming van een regeringscommissie om de feiten te bevestigen. Volgens de CTC waren twee rijstroken beschadigd, maar de boog van de brug werd niet aangetast. Het hoofd van de Krim-vergadering, het door Rusland geïnstalleerde regionale parlement, Vladimir Konstantinov, hekelde de staatsgreep van “Oekraïense saboteurs”.

Als Oekraïne de oorzaak is van de brand en explosie op de Krim-brug, zal het Rusland minachten dat zo’n vitale infrastructuur ver van het front door Oekraïense troepen kan worden beschadigd. Rusland heeft sinds begin september een reeks militaire tegenslagen te verduren gehad, waarbij zijn troepen zich moesten terugtrekken in zowel het noordoosten als het zuiden van het land, met name in de regio. Chersongrenzend aan de Krim, die Poetin beweert te hebben geannexeerd.

Het treinverkeer is eindelijk hervat op de Krim-brug die Rusland met het Geannexeerde Schiereiland verbindt, kondigde een Russische exploitant aan, kort nadat het autoverkeer was hervat. Volgens de Grand Service Express, die vluchten uitvoert tussen de Krim en Rusland, verlieten twee treinen in de vroege avond het schiereiland om Moskou en Sint-Petersburg te bereiken. “Treinen zullen over de Krimbrug gaan”, zei het bedrijf via Telegram.

READ  In Mexico werd Acapulco gedeeltelijk verwoest na de orkaan, en de inwoners en toeristen strandden

Straat van Kerch

De brand die uitbrak op de brede weg en spoorbrug die de door Rusland geannexeerde Oekraïense Krim met het Russische grondgebied verbindt, heeft het spoor- en wegverkeer tot stilstand gebracht. Het is echter noodzakelijk voor het vervoer van mensen en goederen naar het schiereiland, evenals voor de troepen die in Oekraïne worden ingezet. De brug die de Straat van Kerch overspant, werd in 2018 geopend en werd in 2014 een symbool van annexatie.

Rusland heeft altijd volgehouden dat de brug ondanks de gevechten in Oekraïne geen gevaar vormt, maar het heeft Kiev met represailles gedreigd als Oekraïense troepen deze of andere infrastructuur in Oekraïne aanvallen. Krim. De afgelopen maanden hebben zich verschillende explosies voorgedaan bij Russische militaire faciliteiten op het schiereiland, mogelijk als gevolg van Oekraïense militaire operaties, zoals toen de militaire basis van Dzhankoy in augustus werd verwoest door de explosie van een munitiedepot, waardoor een massale uittocht van toeristen uit het gebied.

De Russische autoriteiten zijn altijd erg zuinig geweest in het verstrekken van uitleg over Dzhankoy en andere soortgelijke incidenten in wapendepots elders in Rusland, maar vlakbij de Oekraïense grens. In Djanko realiseerde Rusland zich eindelijk dat het om “sabotage” ging, en weken later gaf het Russische leger de verantwoordelijkheid toe.