Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Door de opwarming van de aarde kan de poolstraalstroom naar het noorden verschuiven, met ernstige gevolgen voor Europa

Lange tijd negeerden onderzoekers verschillen in de jetstream, de windstroom die het weer in Europa beïnvloedt. Tegenwoordig biedt het bedrijfsleven waardevolle informatie over hoe het zich in het verleden van nature heeft ontwikkeld. Informatie die angst veroorzaakt voor onze toekomst.

jetstream. In het Frans noemen we hem graag Jet. Het is eigenlijk een streamlucht Heel sterk. draait hoog. Ongeveer 10 tot 15 kilometer boven het oppervlak tr. Het is enkele duizenden kilometers lang en enkele honderden kilometers breed. Met opmerkelijke gevolgen voor weerbericht Op de grond.

van Onderzoekers van de Universiteit van Arizona (Verenigde Staten) was vooral geïnteresseerd in: Jet van de Noord-Atlantische Oceaan. Polaire jetstream. Want ja, er zijn veel jetstreams rond de aarde. Degene die wetenschappers vandaag zorgen baart, deze tape slots Komt veel voor in het Westen, en heeft vooral invloed op het weer in het oosten van Noord-Amerika en West-Europa. Het is bekend dat het verantwoordelijk is voor 10 tot 50% van veranderingen in neerslag en temperaturen boven deze twee grote regio’s. Maar tot nu toe wisten onderzoekers niet veel over hoe deze jetstream zich in de loop van de tijd ontwikkelde. En inderdaad, op de manier waarop het in de toekomst kan worden beïnvloed door Opwarming van de aarde mensheid.

Om meer te weten te komen, verzamelde het team ijskernmonsters van ongeveer 50 locaties in Groenland. Genoeg om veranderingen in windsystemen sinds de achtste . te reconstruerenNS eeuw. Omdat dit laatste met name verschillen veroorzaakt in ijs hoeveelheid die de grond bereiken.

Als de jetstream naar het noorden gaat…

Hun resultaten geven aan dat over jaarlijkse of langere tijdschalen, natuurlijke variabiliteit nog steeds het effect van het broeikaseffect op de atmosferische dynamiek maskeert in gemiddelden. breedtegraden. Maar zulke grote afwijkingen kunnen al snel worden geregistreerd. in scenario werk zoals gewoonlijk – scenario erin uitstoot van broeikasgassen Ga door alsof er niets is gebeurd – en dus voorspellen modellen de noordwaartse migratie van de polaire straalstroom vanaf 2060. Migratie buiten de normale variantie.

READ  Waarom zijn er meer landsoorten dan zeedieren op onze planeet?

Dit is geen goed nieuws. In feite waren de onderzoekers ook in staat om bepaalde veranderingen in de Noord-Atlantische straalstroom te matchen met rampen die zich in het verleden hebben voorgedaan. Tijdens de hongersnood die het Iberisch schiereiland in 1374 trof, bijvoorbeeld, bevond de polaire straalstroom zich uitzonderlijk naar het noorden. In 1740 stierven een half miljoen mensen van de honger op de Britse eilanden toen de wind met de helft van hun gebruikelijke kracht waaide.

Variaties in de straalstroom kunnen ernstige gevolgen hebben.

We weten dat verschillen in de polaire straalstroom verwoestende gevolgen kunnen hebben voor onze samenlevingen. Door naar het noorden te verschuiven, neemt de straalstroom bijvoorbeeld vocht mee en verergert het de droogte. Het grote verschil met wat er in het verleden zou kunnen zijn gebeurd, is dat met antropogene opwarming van de aarde dit fenomeen permanent zou kunnen worden. Maar als ons werk klinkt als een zoveelste waarschuwing, willen we benadrukken dat we nog steeds de macht hebben om dingen te beheersen.”Matthew Osman, hoofdauteur van de studie, concludeert in een: Persbericht van de Universiteit van Arizona.

Geïnteresseerd in wat je net hebt gelezen?