Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dit gebeurt er met je lichaam als je elke dag vlees eet

Dit gebeurt er met je lichaam als je elke dag vlees eet

Vlees is een onuitputtelijke bron van eiwitten. Maar het eten ervan in grote hoeveelheden kan schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam. Dit gebeurt er met het lichaam als je elke dag vlees eet.

De wetenschap blijft bewijzen dat regelmatige consumptie van vlees schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Integendeel, als het met mate wordt geconsumeerd, kan het een echte aanwinst voor het lichaam zijn.

“Vlees draagt ​​bij aan onze inname van eiwitten, waardoor een groot deel van de cellen in het lichaam wordt opgebouwd: onze spieren, haar, nagels, enz.”, legt Alexandra Morcier uit, een voedingsdeskundige in Parijs. “Ze zijn ook betrokken bij je immuunsysteem en de spijsvertering”, voegt ze eraan toe.

Maar zoals met alles moet vlees met mate worden geconsumeerd. “De aanbevelingen voor het consumeren van rood vlees zijn maximaal twee keer per week. Ook moet je voorkomen dat je meer dan één keer per week koud vlees eet. De specialist bevestigt dat wit vlees veelvuldig geconsumeerd kan worden.

Rood vlees en cardiovasculaire problemen

Volgens haar verhoogt het eten van te veel vlees de ontstekingen in het lichaam en kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het hart. “Door elke dag vlees te eten, lopen we het risico een grote hoeveelheid verzadigde vetzuren binnen te krijgen die schadelijk zijn voor ons cardiovasculaire systeem”, legt de voedingsdeskundige uit.

Overmatige consumptie van rood vlees leidt ook tot verharding van de slagaders, wat leidt tot hartziekten. Een wetenschappelijke studie gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism werpt licht op dit fenomeen, dat te wijten is aan hoge niveaus van slechte cholesterol.

READ  Covid-19: Waarom neemt het infectiepercentage niet langer af in de Alpine Maritimes?

De nieren werken minder goed

Bovendien kan het consumeren van te veel eiwitten het niersysteem beïnvloeden. Ter herinnering: in Frankrijk “is de gemiddelde eiwitconsumptie 1,4 g eiwit/kg lichaamsgewicht/dag”, meldt INRAE, en het maximum dat niet mag worden overschreden ligt rond de 1,5 g/kg/dag.

Uit een in 2017 gepubliceerd onderzoek bleek ook dat grote liefhebbers van rood vlees een risico vormen op nierfalen. Hoger dan de rest van de bevolking. Onderzoekers hebben een verhoogd risico op nierziekten (zoals nierfalen) tot wel 40% gevonden.

Risico op darm-, rectum- en maagkanker

Wat nog alarmerender is, is dat vleeswaren en rood vlees rechtstreeks verband houden met een verhoogd risico op colorectale kanker, zoals uitgelegd door wetenschappers van het Dana-Farber Cancer Institute, datDe studie werd in juni 2021 gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Discovery. Hieruit blijkt dat er specifieke kenmerken zijn van DNA-schade veroorzaakt door een dieet dat zeer rijk is aan rood vlees.

maar dat is niet alles. “Het eten van veel vleeswaren verhoogt de kans op maagkanker vanwege het nitriet dat erin zit”, zegt de deskundige.

Daarom vermindert het verminderen of stoppen van de vleesconsumptie deze risico’s snel. Aan de andere kant moet u ervoor zorgen dat uw maaltijden goed in balans zijn, zodat u geen tekorten krijgt. “Je zou de voorkeur moeten geven aan vis en eieren, die ook goede bronnen van eiwitten en ijzer zijn, of je toevlucht moeten nemen tot plantaardige alternatieven (sojabonen, peulvruchten)”, adviseert de specialist.

Onderzoek gepubliceerd in Tijdschrift van de American Medical AssociationHet toonde aan dat “het vervangen van plantaardige eiwitten door dierlijke eiwitten, vooral rode of bewerkte vleeseiwitten, geassocieerd was met een lager risico op algehele sterfte als gevolg van kanker en hart- en vaatziekten.”

READ  Strijd om NASA's maancontract

Tot slot: als overmatige vleesconsumptie schadelijk kan zijn voor ons lichaam, blijkt dat het ook schadelijk is voor het milieu. Volgens het Institute of Climate Economics is de veehouderij verantwoordelijk voor 14,5% van de uitstoot van broeikasgassen.